Ricotta maken

Ricotta maken

Wow, als alle kaas zo gemakkelijk te maken is, dan is dit zeker niet het laatste recept. Maar wel het eerste recept: zelf ricotta maken. Echt heel gemakkelijk en zo ongelooflijk lekker. Heel puur. En je hebt er bijna niets voor nodig.

Dit heb je nodig

voor 250 gram ricotta

  • 750 ml halfvolle melk
  • 250 ml slagroom
  • 45 ml citroensap
  • mespuntje zout
  • kaasdoek

Zo maak je het

Ricotta koken: Ricotta betekent ‘opnieuw gekookt’. De naam verwijst naar de methode waarop ricotta vroeger gemaakt werd: het wordt gemaakt van de wei die overblijft nadat deze is gescheiden van de wrongel. Maar wij doen het gewoon met ingrediënten uit de supermarkt :) Schenk de melk en slagroom in een pannetje, roer het zout erdoor en laat het zachtjes verwarmen tot het net aan kookt. Dit duurt ongeveer 15 minuten. Roer regelmatig, zodat er geen velletje ontstaat op de melk.

Ricotta uitlekken: Zodra het zachtjes kookt, zet je het vuur uit. Roer het citroensap erdoor. Hierdoor zullen de vaste delen zich scheiden van de vloeistof. Leg een deksel op de pan en laat het 20 minuten afkoelen. Giet het daarna voorzichtig door een dubbelgevouwen kaasdoek die je in een vergiet in de gootsteen hebt gelegd. Laat het zo 5 uur uitlekken en klaar is je ricotta!

Schep het over in een bakje / schaaltje. Afgedekt is dit 3 à 4 dagen houdbaar in de koelkast. Maar je kunt er ook heerlijke gerechten mee maken:

Uiteraard kun je ook minder ricotta maken, bijvoorbeeld de helft. De melk en slagroom zijn altijd een 3:1 verhouding.