Youvetsi

Youvetsi is een Griekse stoofschotel met kip, lam of rund. In dit gerecht gebruiken we rundvlees. Dit is echt ‘comfort food’, typische Griekse kruiden, stevige smaak en frisse zilveruitjes. En zoals één van de gasten ooit beoordeelde: “Jezus, wat een smaak.” Zeker een keer proberen dus! Stoofvlees maken is niet moeilijk, je moet gewoon een paar uur wachten en het vlees valt vanzelf uit elkaar.

Dit heb je nodig

3 à 4 personen

  • 400 g runderstooflappen of riblappen
  • 3 kleine sjalotten
  • 2 tenen knoflook
  • klein blikje tomatenpuree (70 g)
  • 400 g tomatenblokjes (blik)
  • scheutje balsamico azijn
  • glas rode wijn
  • 1 laurierblad
  • 3 el komijn (gemalen, potje)
  • 1 tl kaneel (potje)
  • 2 el oregano (potje), of vers
  • 2 el dragon (potje)
  • 1 tl geschaafde / gemalen nootmuskaat
  • 300 ml runderbouillon
  • handvol zilveruitjes (pot)
  • 75 g feta
  • bosje verse peterselie
  • 280 g kritaraki (70 g per persoon)
  • zout en peper

Zo maak je het

Voorbereiden: Snijd het vlees in stukjes. Snipper de sjalotten. Ontvel de knoflook. Verhit wat croma (of bakboter) in een hapjes- of stoofpan en bak hierin het vlees ongeveer 4 minuten. Voeg de sjalot toe en pers de knoflook uit boven de pan. Laat het ongeveer 3 minuten bakken terwijl je alvast wat komijn, kaneel, oregano (liefst vers), dragon, nootmuskaat, zout en peper toevoegt. Besprenkel het vlees met de balsamicoazijn en laat het een halve minuut verdampen.

Stoven: Voeg de wijn en het laurierblad toe. Laat de wijn in ongeveer 2 minuten verdampen en voeg dan de tomatenpuree, tomatenblokjes en de helft van de bouillon toe. Als het goed is, heb je nu een redelijk dunne saus. Voeg eventueel nog wat bouillon toe en laat het geheel zachtjes pruttelen. Voeg nogmaals alle kruiden toe. Leg een deksel op de pan en laat de Youvetsi ongeveer twee uur stoven. Roer ondertussen een paar keer en voeg eventueel nog wat runderbouillon toe als het te dik wordt.

Afmaken: Een kwartier vóór het serveren roer je de zilveruitjes door de saus. Verwijder het laurierblaadje. Laat de deksel nu van de pan om de saus nog iets in te laten dikken (indien nodig). Kook ondertussen de kritaraki gaar (of andere kleine pasta) in een kookpan met ruim (kokend) water met zout. Pluk de blaadjes van de peterselie en hak ze fijn. Serveer de kritaraki met daarop de Youvetsi. Maak het af met verbrokkelde feta en gehakte peterselie.