Wraps met vegan pulled jackfruit

Midden in de winter bedacht, dit recept. Maar perfect voor de zomerse dagen die er weer aankomen. Deze wrap doet me denken aan festivals & foodtrucks. Lekker fris en comforting vegan pulled jackfruit, die écht op pulled pork lijkt. Maar dan in een variant die beter is voor de wereld én voor jezelf. Word je toch vrolijk van? ☀️



Dit heb je nodig

2 personen (2 goedgevulde wraps)

  • 1 blik jackfruit
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1 tot 2 el (smokey) BBQ saus
  • 1 tot 2 tl Tamari saus
  • eventueel: paar druppels Tabasco en worcestersaus (extra smaak)
  • scheutje tomatensaus
  • paar blaadjes verse oregano
  • 150 gr cherry tomaten
  • 2 tot 3 bosuitjes
  • half bosje verse koriander
  • halve limoen
  • 1 rode ui
  • een flinke scheut (wittewijn) azijn
  • 2 wraps / tortilla’s
  • 50 gr ijsbergsla
  • klein handje ongebrande en ongezouten cashewnoten
  • 2 el (vers uitgeperst) citroensap
  • zout, suiker en peper.


Zo maak je het

Vegan sour cream: Een avond van te voren (of minstens 6 uur van te voren) laat je de cashewnoten weken in water. Daarna giet je ze af en stop je ze in een blender of keukenmachine. Voeg een klein scheutje water, 2 el citroensap en zout toe. Mix het tot een zijdezachte crème. Voeg eventueel een beetje water of citroensap (voor de smaak) toe. Bewaar deze vegan sour cream tot gebruik in de koelkast. Heb je geen tijd om cashews te weken? Gebruik dan plantaardige yoghurt als alternatief.

Pickles van rode ui: Zet een klein pannetje op het vuur. Voeg een flinke scheut azijn, een paar el water, zout en suiker toe. Breng aan de kook en haal het daarna van het vuur af. Ontvel ondertussen de rode ui en snijd ‘m in halve dunne ringen. Doe de uienringen in een kommetje en schenk de warme azijn erover. Zorg ervoor dat het nét onderstaat. Laat dit minimaal 30 minuten zo staan (kan ook de avond van te voren al gemaakt worden).

Pulled jackfruit: Laat de jackfruit uitlekken in een vergiet en spoel de stukjes goed af met water. Knijp het water uit de stukjes. Trek daarna het vruchtvlees met een vork of met je handen uit elkaar. De harde stukjes en pitjes gooi je weg. Je houdt dus allerlei sliertjes over.

Verhit wat kokosolie of olijfolie in een pan en bak hierin de jackfruit voor een minuut of twee. Voeg dan wat paprikapoeder toe en schep om. Voeg daarna de BBQ saus en Tamari saus toe (en eventueel de Tabasco en Worcestersaus voor extra smaak). Roer goed door. Voeg ten slotte een scheut tomatensaus toe en meng het geheel. Breng op smaak met zout en peper en laat het nog even 5 á 6 minuten pruttelen. Bestrooi tenslotte met wat gehakte verse oregano.

Tomatensalsa: Snijd voor de salsa de cherry tomaten en bosui in kleine stukjes en meng dit in een schaal. Pers de halve limoen uit en voeg dit toe. Pluk de blaadjes van de koriander en meng dit door de salsa. Breng op smaak met zout en peper.

Wraps: Warm de wraps op volgens de instructies op de verpakking. Besmeer de wraps daarna met de vegan sour cream (of plantaardige yoghurt als alternatief). Leg er wat ijsbergsla op. Schep er wat tomatensalsa bij en top af met de pulled jackfruit. Verdeel nog wat pickles van rode ui eroverheen en je bent klaar om te eten! Geniet ervan!


Houd je eten over? Je kunt de pulled jackfruit invriezen (maximaal 3 maanden). Ook doen de tomatensalsa, sla, vegan sour cream en pulled jackfruit het goed op een broodje, of in een tosti! Of maak een salade van de overgebleven ingrediënten.

Wrap met vegan sour cream, ijsbergsla, tomatensalsa, vegan pulled jackfruit en pickles van rode ui. Heerlijk toch?