Venkelrisotto

Venkelrisotto

Het blijft verwonderend dat risotto zoveel smaken kan opnemen. En dat je met een venkel, wat knoflook, ricotta en citroen zo’n smaakbom als dit gerecht kun creëren. Het enige dat je nodig hebt, is geduld. Risotto heeft jouw aandacht en tijd nodig. Wij vinden het één van de fijnste gerechten om te maken. Het heeft iets ontspannends en de smaak je ervoor terugkrijgt, is onbetaalbaar.

Dit heb je nodig

2 personen

  • 1 tl venkelzaad
  • 1 teen knoflook
  • 1 venkelknol
  • 100 g risotto
  • 1 sjalot
  • scheut witte wijn
  • 300 ml groentebouillon
  • 1 tl gedroogd gemalen chilivlokken
  • 1 tl gedroogde dragon (potje)
  • 2 of 3 el ricotta → dit kun je ook zelf maken!
  • halve citroen
  • handvol geraspte Parmezaanse kaas
  • klontje boter

Zo maak je het

Voorbereiden: Snijd de onderkant en de bovenste steeltjes van de venkel af en snijd de rest in kleine, dunne stukjes (of doe dit met een keukenmachine). Hak de knoflook grof en doe dit samen met de venkelzaadjes en wat gemalen zeezout in een vijzel. Stamp het fijn.

Venkel stoven: Verhit olie in een hapjespan en bak hierin de knoflook, venkelzaad en zeezout met de gesneden venkel ongeveer 20 minuten op laag vuur totdat de venkel zacht is geworden (met het deksel op de pan).

Risotto maken: Begin ondertussen aan de risotto. Snijd de sjalot fijn. Verwarm een beetje bakboter in een pan met een goede anti-aanbaklaag en bak hierin de sjalot en de risotto een paar minuten. Zodra de korrels glazig worden en een nootachtige geur afgeven, schenk je er een glas wijn bij. Voeg ook meteen wat zout, peper en gedroogde dragon toe.

Zodra de wijn is opgenomen, voeg je telkens een klein beetje bouillon toe en blijf je regelmatig roeren. Dit duurt ongeveer 20 tot 30 minuten. De totale hoeveelheid bouillon verschilt per keer, dus blijf proeven voor gaarheid. Zodra de risotto bijna gaar is, voeg je de gestoofde venkel en chilivlokken toe.

Laat het nog even garen en voeg dan een klontje boter en geraspte Parmezaanse kaas toe (nog niet roeren). Zet het vuur af en leg een deksel op de pan. Laat het twee minuten zo staan.

Opdienen: Rasp ondertussen de schil van de halve citroen en pers het sap uit. Neem het deksel van de pan en roer door. Voeg de citroen (rasp en sap) – naar smaak – en 2 el ricotta toe en meng het geheel. Proef of er nog peper, zout, citroensap en/of chilivlokken bij moet. Verdeel de risotto over twee borden en bestrooi dit eventueel met nog wat Parmezaanse kaas en ricotta.


Wat drink je hierbij? Je denkt waarschijnlijk snel aan een witte wijn – wat ook zeker kan. Een Pinot Grigio of Grüner Veltliner passen goed bij deze risotto. Maar een absolute aanrader is de Witte Parel, een witbiertje van Budels. Ontzettend romig en lekker fris, zonder bitter te zijn. Dit maakt de risotto nog beter!