Vegan Vietnamese Springrolls

Springrolls zijn altijd een goed idee. De knapperigheid, frisheid. Een beetje pit. Springrolls geven je energie. Zéker als ze vegan zijn. Leuk om samen te maken, maar ook makkelijk voor te bereiden en mee te nemen (picknick!).


Dit heb je nodig

10 springrolls (hoofdgerecht 4 á 5 personen)

  • 10 rijstvellen
  • 75 g mihoen
  • 1 komkommer
  • 3 tot 5 bosuitjes
  • 1 rode peper
  • 75 g Kimchi
  • 50 g taugé
  • 100 g ijsbergsla of romaine sla
  • 2 Beyond Meat burgers
  • bosje verse koriander
  • 50 ml sojasaus
  • een stukje verse gember (4 cm)
  • scheutje maple syrup
  • het sap van een halve limoen


Zo maak je het

Begin met de dip: Verwarm de sojasaus met een scheutje maple syrup naar smaak (hoe meer, hoe zoeter). Schil en rasp de verse gember en voeg dit toe, samen met het sap van een halve limoen. Laat het een paar minuten zachtjes pruttelen. Haal van het vuur en laat afkoelen.

Kook water voor de mihoen, laat de mihoen hier 4 á 5 minuten in weken en giet af. Spoel af met koud water.

Bereid de overige ingrediënten voor die in de springrolls gaan: Snijd de komkommer in reepjes van ongeveer 5 cm lang. Snijd de bosui in ringetjes. Hak de rode peper fijn (zonder de zaadjes). Hak de Kimchi eventueel wat kleiner (als het grote stukken zijn). Zet een koekenpan of pan met anti-aanbaklaag op het vuur en verwarm wat (kokos)olie. Verkruimel de Beyond Meat burgers boven de pan en bak het verder in 8 minuten rul, zodat het een soort gehakt wordt.

Maak de springrolls: Zet een kom of een groot diep bord klaar met warm water. Pak een rijstvel en week deze een paar seconden in het water. Leg het rijstvel voorzichtig op een bord. Beleg het vel in het midden (langwerpig) met de ingrediënten: mihoen, sla, komkommer, bosui, rode peper, Kimchi, taugé en Beyond Meat. Pluk wat blaadjes koriander en voeg dit ook toe. Vouw nu eerst de onder- en bovenkant naar binnen. Rol de springroll daarna van rechts naar links dicht (of andersom). Voor instructies kun je deze video bekijken. Maak zo alle 10 de springrolls.

Serveer met de soja dip. En geniet!

Varieer vooral lekker met de ingrediënten en probeer verschillende dipjes! En uiteraard kun je dit gerecht ook in kleinere porties maken als lunch of voorgerecht. Je kunt de springrolls maximaal 2 dagen bewaren in de koelkast.

Deze springrolls zijn ook lekker met deze tomaat-knoflook-karwei dip: Rooster 1 el karwijzaad een paar minuten (droog) in een pan. Maal dit met een vijzel. Meng de gemalen karwij, 6 tenen knoflook, 2 tl paprikapoeder, 2 tl gemalen komijnzaad, halve tl kaneel, 3 el olie, 70 g tomatenpuree, 2 tl suiker en het sap van een halve limoen in een blender of keukenmachine. Voeg dit toe aan een pan, met 200 ml water. Laat dit een paar minuten doorwarmen. Voeg eventueel wat kokosmelk toe om de dip romiger en minder pittig te maken. Dit sausje is ook heerlijk door groente heen, of als ‘tomatensaus’ op je pizza!