Vega(n) Spaghetti Bolognese

Dit blijft toch wel één van mijn favoriete gerechten. Zowel om het op een lekker rustig tempo te maken, als om het op te eten. Dit is comfort food zoals het moet zijn. Vroegâh, toen ik nog (vaker) vlees at, maakte ik de bolognese saus natuurlijk met half-om-half gehakt. Zoals -ie hoort, zou je kunnen zeggen. Maar toen ik laatst ineens ontzettend zin had in een lekker groot bord spaghetti bolognese, vroeg ik me af: kan ik een versie maken zónder vlees, die net zo lekker is? Het is me gelukt! Het geheim? De paddenstoelen, zowel gedroogde als verse. Probeer maar eens!



Dit heb je nodig

4 personen

  • 10 g gedroogde paddenstoelen
  • 1 grote rode ui
  • 2 à 3 teentjes knoflook
  • paar kleine wortelen (circa 200 g)
  • paar stengels bleekselderij (circa 250 g)
  • halve tl nootmuskaat
  • 300 g kastanjechampignons
  • halve tl chilivlokken
  • 1 tl gerookte paprikapoeder
  • paar takjes verse oregano
  • 1 glas rode wijn
  • paar takjes verse tijm
  • 2 takjes verse rozemarijn
  • 1 laurierblaadje
  • stukje keukentouw
  • 1 blik tomatenblokjes
  • halve citroen
  • 300 g spaghetti
  • 100 g Parmezaanse kaas


Zo maak je het

Leg de gedroogde paddenstoelen in een schaaltje en schenk er wat gekookt water overheen, zodat het net onderstaat. Laat dit minimaal 10 minuten staan, terwijl je met de rest doorgaat.

Snipper de rode ui en hak de knoflook fijn (of gebruik een knoflookpers). Rasp de wortelen (zo nodig) en snijd ze in dunne schijfjes. Schil de bleekselderij en snijd in stukjes. Maal de kastanjechampignons in een keukenmachine of foodprocessor in grove korrels, qua grootte zoals rul gebakken gehakt eruitziet. Geen keukenmachine? Hak de champignons dan fijn tot het formaat van ruk gebakken gehakt.

Maal ook de gedroogde (geweekte) paddenstoelen inclusief wat vocht in een keukenmachine (of met een staafmixer). Eventueel hak je het zelf fijn, indien je geen keukenmachine hebt.

Pluk de blaadjes van de oregano en hak ze grof. Bind de takjes rozemarijn, tijm en laurier met een keukentouwtje aan elkaar vast, zodat je een bouquet garni hebt. Pers de halve citroen uit.

Zet een grote (hapjes- of braad)pan op middelhoog vuur en verhit wat olie hierin. Fruit de rode ui voor een paar minuten. Voeg daarna de knoflook toe en laat 2 minuten meebakken. Schep de knoflook en ui uit de pan en bewaar het apart.

Voeg eventueel opnieuw olie toe en bak de bleekselderij en wortel een paar minuten. Bestrooi met de nootmuskaat en roer om. Schep ook dit weer uit de pan. Het in delen bakken van de groenten zorgt ervoor dat alles gelijkmatig gaar wordt en echt bakt, in plaats van kookt.

Voeg nog een scheutje olie toe en bak de gemalen champignons. Zet het vuur eventueel wat hoger om het vocht dat uit de champignons komt, te laten verdampen. Voeg de chilivlokken, het paprikapoeder en de oregano toe en roer goed.

Voeg de rode ui, knoflook, wortel en bleekselderij toe aan de champignons. Zet het vuur middelhoog tot hoog en blus af met de rode wijn. Roer en laat de wijn 2 minuten verdampen. Voeg daarna de gedroogde (geweekte, gemalen) paddenstoelen en de tomatenblokjes toe. Voeg het citroensap en flink wat zout en peper toe en meng alles goed. Leg het bouquet garni in de saus. Laat het op laag vuur 25 minuten pruttelen, zodat het wat indikt en de smaken heerlijk intrekken. Roer af en toe.

Rasp ondertussen de Parmezaanse kaas (mits je die gebruikt) en kook de spaghetti volgens de instructies op de verpakking. Verwijder het bouquet garni uit de saus. Verdeel de spaghetti over diepe borden, schep er wat saus op en serveer met de Parmezaanse (of veganistische) kaas.

Pak er nog een heerlijk glas rode wijn bij en geniet!