Gegrilde asperges met aardappelen en een tahini-citroensaus

Yes! Het is weer tijd voor asperges! Het klassieke gerecht met ei, ham en Hollandaise saus is heerlijk. Desondanks vond ik het dit keer tijd voor een vegan variant. De tahini-citroensaus is om je vingers bij af te likken.

Dit heb je nodig

2 personen

  • 500 g witte asperges
  • 200 g voorgekookte aardappelpartjes
  • 2 el tahini
  • een halve citroen
  • 1 el dadelstroop, maple syrup, agavesiroop of ahornsiroop
  • cayennepeper
  • 1 teentje knoflook
  • 1 handje amandelen
  • wat verse peterselie

Zo maak je het

Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd het onderste harde stuk van de asperges af en schil ze. Leg ze op een vel bakpapier op een bakplaat met meng met wat olijfolie, zout en peper. Bak de asperges 22 minuten in de oven.

Voeg de laatste 10 minuten ook de voorgekookte aardappelpartjes toe, met eventueel nog wat olijfolie, peper en zout.

Maak ondertussen de saus: meng de tahini, het sap van de halve citroen, de siroop (of stroop), cayennepeper, het teentje knoflook (fijngehakt of door de pers) met wat peper en zout. Dit kun je het beste met een foodprocessor, staafmixer of keukenmachine doen – maar het kan ook met de hand. Voeg wat water toe om de saus te verdunnen.

Hak de amandelen en peterselie. Leg de geroosterde asperges en aardappelen op een bord. Verdeel er wat tahini-citroensaus overheen en bestrooi met de amandelen en peterselie.

Eet smakelijk!

Tip: Eventueel kun je dit gerecht ook als voorgerecht maken. Halveer in dat geval de porties.