Vegan pasta met ‘cheesy’ bloemkoolsaus

Ik ben groot fan van Jamie Oliver. Ik hou van zijn simpele, toegankelijke recepten en het enthousiasme waarmee hij het overbrengt. Veel inspiratie voor mijn eigen foodblog komt dus van hem. Tenminste, dat wás zo. Want hoe meer ik vegan ben gaan eten, hoe minder ik naar Jamie kijk. Zijn beste recepten zitten namelijk vol met kaas, eieren en vlees of vis. Ik keek zijn nieuwste boek door, 7 x Anders (7 Ways), en vond slechts 1 veganistisch recept. Maar tijdens het bladeren, kwam ik toch een recept tegen dat me wel aansprak: een pasta met een bloemkoolsaus met vooral veel kaas en melk. Ik besloot het recept om te vormen tot een veganistische versie. Dus hierbij mijn ode aan Jamie Oliver én aan veganistisch eten!



Dit heb je nodig

2 personen

  • 2 sneden (zuurdesem)brood
  • 2 tenen knoflook
  • 2 el Italiaanse kruiden (mag ook vers)
  • 200 g bloemkool
  • 1 sjalot
  • 200 ml amandelmelk
  • 150 g volkoren spaghetti
  • 25 g veganistische geraspte kaas
  • 5 el edelgistvlokken
  • eventueel: maïzena


Zo maak je het

Scheur het brood in stukjes. Ontvel de tenen knoflook. Maal het brood met de knoflook, de Italiaanse kruiden en een scheutje olijfolie in een keukenmachine tot kruimels.

Zet een grote koekenpan op middelhoog vuur en bak de kruimels hierin krokant – dit duurt ongeveer 10 minuten. Vergeet niet om de kruimels af en toe om te schudden.

Ontvel de sjaloten en snijd in grove stukken. Snijd de bloemkool in halve roosjes. Zet een steelpan op laag vuur en voeg de amandelmelk, bloemkool en ui toe. Laat dit 10 minuten zachtjes koken.

Kook de spaghetti volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Giet de bloemkool, ui en amandelmelk in een keukenmachine (mag dezelde zijn als waar je net de kruimels in gemaakt hebt). Voeg de kaas en edelgistvlokken toe en maal tot een gladde saus. Proef en breng op smaak met flink wat zout en peper. Eventueel voeg je nog wat edelgistvlokken toe als je een nog meer hartige (kazige) smaak wilt. Mocht de saus te dun zijn, giet ‘m dan terug in de pan en maak ‘m wat dikker met maïzena (check de aanwijzigen op de verpakking).

Giet de pasta af. Meng de bloemkoolsaus door de pasta. Verdeel over twee borden of kommen en bestrooi met een deel van de krokante kruimels (zet de overige kruimels op tafel, zodat je later nog meer kunt pakken).

Serveer direct. En geniet!