Vegan miso kip bowl

Sinds ik in Japan ben geweest, heb ik altijd miso in mijn koelkast staan. Zowel de lichtere variant (shiro miso, iets zoeter) als de donkere variant (mugi miso, wat voller en zouter). Miso is een gefermetenteerde sojabonenpasta. Heel rijk van smaak, lang houdbaar en op zoveel manieren te gebruiken. Zie het een beetje als de Japanse bouillon. Altijd goed om in huis te hebben! En heerlijk in deze vegan bowl met plantaardige kip.


Dit heb je nodig

2 personen

  • 2 el sojasaus
  • 40 g miso
  • 1 el mirin
  • 1 el ahornsiroop
  • 1 flinke teen knoflook
  • stukje verse gember (3 cm ongeveer)
  • 1 limoen
  • 4 bosuitjes
  • 1 rode peper
  • 160 g plantaardige kip
  • 100 g (zilvervlies)rijst
  • 200 g sugar snaps of sperziebonen
  • half bosje verse koriander


Zo maak je het

Verwarm de oven voor op 200 graden. Start met het maken van de misodressing: Ontvel de knoflookteen en hak ‘m fijn (of gebruik een knoflookpers hiervoor). Pers de limoen uit. Schil de gember en rasp deze. Meng de sojasaus, mirin, ahornsiroop, knoflook, gember en de helft van het limoensoep door elkaar. Meng daarna de miso(pasta) voorzichtig met een vork of een garde door de overige ingrediënten. Voeg een klein scheutje olijfolie toe aan de dressing.

Verwijder de zaadlijsten uit de rode peper en hak de peper fijn. Snijd de bosui in ringetjes. Maak de sperziebonen schoon, indien je die gebruikt.

Meng de plantaardige kip met de misodressing, rode peper, bosui en sperziebonen in een ovenschaal. Bak dit 15 minuten in de oven. Schep halverwege om. Gebruik je sugar snaps in plaats van sperziebonen? Voeg die dan de laatste 7 minuten toe aan de ovenschaal.

Kook ondertussen water met zout voor de rijst. Voeg de rijst toe en kook totdat deze gaar is.

Giet de rijst af. Verdeel dit over 2 kommen en voeg de miso kip en groenten toe. Garneer met de blaadjes van de koriander en wat extra limoensap en serveer direct.

Geniet ervan!


Tip: het is ook lekker om de sperziebonen of sugar snaps in wat (arachide of olijf)olie te roerbakken in plaats van ze mee te bakken in de oven. Sperziebonen roerbak je in 8-10 minuten, sugar snaps hebben slechts 3-4 minuten nodig.