Vegan miso kip bowl

Sinds ik in Japan ben geweest, heb ik altijd miso in mijn koelkast staan. Zowel de lichtere variant (shiro miso, iets zoeter) als de donkere variant (mugi miso, wat voller en zouter). Miso is een gefermetenteerde sojabonenpasta. Heel rijk van smaak, lang houdbaar en op zoveel manieren te gebruiken. Zie het een beetje als de Japanse bouillon. Altijd goed om in huis te hebben! En heerlijk in deze vegan bowl met plantaardige kip.


Dit heb je nodig

2 personen

  • 1 el sojasaus
  • 35 g miso
  • 1 el mirin
  • 1 el ahornsiroop
  • 1 flinke teen knoflook
  • stukje verse gember (3 cm ongeveer)
  • een halve limoen
  • 3 bosuitjes
  • halve rode peper
  • 175 g plantaardige kip
  • 100 g (zilvervlies)rijst
  • 200 g sugar snaps
  • half bosje verse koriander


Zo maak je het

Verwarm de oven voor op 200 graden. Start met het maken van de misodressing: Ontvel de knoflookteen en hak ‘m fijn (of gebruik een knoflookpers hiervoor). Pers de halve limoen uit. Schil de gember en rasp deze. Meng de sojasaus, miso, mirin, ahornsiroop, knoflook, gember en limoen door elkaar. Doe dit door de miso(pasta) voorzichtig met een vork of een garde door de overige ingrediënten te mengen.

Verwijder de zaadlijsten uit de (halve) rode peper en hak de peper fijn. Snijd de bosui in ringetjes.

Zet een pan (met anti-aanbaklaag) op hoog vuur en voeg wat (kokos)olie toe. Bak hierin de plantaardige kip een paar minuten. Meng de kip met de misodressing, rode peper en bosui in een ovenschaal. Bak dit 15 minuten in de oven. Schep halverwege om.

Kook ondertussen water met zout voor de rijst. Voeg de rijst toe en kook totdat deze gaar is. Voeg de laatste 3 minuten de (ingevroren) sugar snaps toe. Gebruik je verse sugar snaps? Laat ze dan 4 minuten meekoken, of roerbak ze in 3-4 minuten gaar.

Giet de rijst en sugar snaps af. Verdeel dit over 2 kommen en voeg de miso kip toe. Garneer met de blaadjes van de koriander en serveer direct.

Geniet ervan!