Vegan chili

vegan chili

Nomnomnom. Voor veganisten, maar ook voor alles-eters een feestje: een heerlijke, warme, rijke chili – zonder vlees! Bomvol smaak, simpel om te maken, lekker pittig én gezond. Do we need to say more?

Dit heb je nodig

2 á 3 personen

  • 400 ml passata
  • 200 g linzen
  • 200 g kikkererwten
  • 30 g quinoa
  • 2 el chipotlesaus
  • gemalen komijnzaad (potje)
  • gemalen korianderzaad (potje)
  • 1 teentje knoflook
  • 1 zoete aardappel (ong. 200 g)
  • 3 bosuitjes
  • paprikapoeder (potje)
  • 1 verse (jalapeño) groene peper
  • 1 limoen
  • 1 bosje verse koriander
  • (plantaardige) yoghurt
  • olijfolie, zout en peper

 

Zo maak je het

Zet een hapjespan op middelhoog vuur en voeg de passata, linzen, kikkerwten, quinoa en chipotlesaus toe. Schenk er 150 ml water bij, roer alles door elkaar en laat dit 15 minuten zonder deksel pruttelen. Vergeet niet om af en toe te roeren.

Ontvel ondertussen het knoflookteentje en hak ‘m fijn. Voeg dit samen met flink wat komijn- en korianderzaad toe aan de hapjespan en roer goed door.

Schil de zoete aardappel en snijd ‘m in kleine blokjes. Was de bosui en snijd ‘m in ringetjes. Zet een koekenpan op middelhoog vuur en verhit wat olijfolie in de pan. Voeg de zoete aardappel en bosui toe en bak dit ongeveer 5 minuten, terwijl je het regelmatig omschept. Bestrooi met flink wat paprikapoeder, schep om en laat het nog een minuutje bakken. Voeg het daarna toe aan de chili in de hapjespan en roer goed door. 

Zodra de chili in de hapjespan 15 minuten opstaat, leg je de deksel op de pan en laat je het nog 10 tot 15 minuten zachtjes door pruttelen.

Snijd de bovenkant (het steeltje) van de peper en halveer ‘m in de lengte. Verwijder de zaadjes / de zaadlijsten. Pers de limoen uit. Scheur de harde steeltjes van de bos koriander (kun je in één keer doen voor de hele bos). Pureer de groene peper en koriander in een keukenmachine. Meng daarna het limoensap, 1 el olijfolie en 2 el water erdoor.

Breng de chili op smaak met zout en peper. Proef of de aardappel gaar is, zo niet, laat de chili dan nog even pruttelen (eventeel verdunnen met nog wat water). 

Schep de chili op borden, gooi er een klodder yoghurt op en maak af met de groene peper saus. 

Eet smakelijk!

 

Tip

Heb je nog chili over?  Heerlijk om de dag erna (tot maximaal 3 dagen later) te eten op een (groente)wrap. Je besmeert de wrap dan met de (plantaardige) yoghurt, verdeelt er wat voorverwarmde chili overheen en maakt het af met de groene pepersaus. Heerlijke combi!

De groene pepersaus hou je waarschijnlijk ook over. Dit is heerlijk in en over elk Aziatisch gerecht, of bijvoorbeeld door een soep.