Van gas naar inductie: ervaring en tips

Ja, ooit moeten we allemaal van ‘t gas af. Topkoks zweren erbij: op gas kook je het beste. Waarom? Omdat deze vertrouwde manier van koken zo gemakkelijk te reguleren valt; je draait het vuur gemakkelijk zachter of juist hoger. Precisie tot de max. Bijna alle huishoudens in Nederland zijn nu aangesloten op aardgas, in 2050 moeten we daarvanaf zijn. Nu denk je misschien: oh, dat duurt nog even. Maar wist jij al dat koken op inductie eigenlijk best veel voordelen heeft? Misschien stap jij na het lezen van dit artikel al over op inductie!

Uiteraard zijn er meerdere alternatieven voor koken op gas. Je kunt kiezen voor een keramische of inductie kookplaat. Beiden elektrisch, maar met een belangrijk verschil: een keramische plaat warmt langzaam op en koelt ook langzaam af. Als je gewend bent om op gas te koken, is dit erg frusterend – er valt bijna niet aan te wennen. Daarom raad ik je aan om – als je de keuze hebt – voor inductie te kiezen. Ik ben sinds kort overgestapt van gas naar inductie, en ik leg je hieronder uit wat de voordelen van koken op inductie zijn.

 

De voordelen van koken op inductie

  • Misschien wel het belangrijkste voordeel: een inductieplaat wordt heel snel heet én koelt snel af. Eigenlijk wordt de plaat zelf niet eens heet, maar wordt alleen de bodem van de pan opgewarmd. In vergelijking met gas kun je de warmte dus net zo goed reguleren. 
  • De energie wordt zeer zuinig gebruikt bij een inductieplaat. De plaat zelf wordt namelijk niet warm, maar de bodem van de pan wordt opgewarmd. Het is dus heel zuinig. Inductie haalt het hoogste rendement van energie, zo’n tachtig tot negentig procent. Bij gas verlies je veel warmte en dus energie (rendement van 50-60%) en zoals we weten is het gebruk van gas niet duurzaam. Ook ten op zichte van keramisch koken is inductie zuinig, dat scheelt zo’n 20%.
  • Heel fijn: de inductieplaat is gemakkelijk schoon te maken. Het is één strakke plaat, waar je even een doekje overheen haalt. Nooit meer dat gedoe met het gasfornuis dat je uit elkaar staat te halen en staat schoon te schrobben.
  • Het bedienen van een inductieplaat gaat gemakkelijk en je went er snel aan. Ik heb een inductieplaat met een touchscreen. Er bestaan ook inductieplaten met draaiknoppen.
  • De meeste inductieplaten hebben een booster functie. Hierdoor kun je één van de kookzones extra hoog zetten. Ik gebruik dat als ik bijvoorbeeld water wil koken voor de pasta. Het water kookt dan al na 2 minuten (echt waar!). Sneller nog dan op gas dus.
  • Op de meeste inductieplaten zit een timer ingebouwd. Dit kun je gebruiken om bijvoorbeeld de kookzone, waar je je pasta op kookt, automatisch uit te laten gaan na 10 minuten (of instellen dat je een seintje krijgt).
  • Koken op inductie is veiliger dan koken op gas (vuur), een fijn bijkomend voordeel. 

 

De nadelen van koken op inductie

  • Je moet er eventjes aan wennen, al was ik eigenlijk al na 1 of 2 keer koken op inductie gewend én enthousiast. 
  • Hele kleine pannen (een sauspannetje van 6 cm diameter bijvoorbeeld) doen het niet altijd op een inductieplaat. 
  • Een inductieplaat is iets prijziger dan een keramische of andere elektrische kookplaat. Toch zou ik je aanraden om je hierdoor niet te laten verleiden, je wilt namelijk wel gewoon fijn kunnen koken. De kookplaat die ik heb kostte € 319,-.

 

Welke inductieplaat is goed?

Ik heb gekozen voor de Inventum VKI6010ZIL. Dit is een inductieplaat die er strak uitziet en vrijstaand is. Ik heb ‘m namelijk bovenop de keramische plaat gezet die al in mijn keuken zat. Dat past precies, omdat deze inductieplaat op pootjes staat. Deze inductieplaat doet wat -ie moet doen en werkt zeer gemakkelijk. Je steekt de (gewone) stekker in het stopcontact en je kunt direct beginnen. De plaat beschikt over 4 kookzones, 2 grote, 2 kleine.  Je kunt ook een timer instellen voor elke kookzone, zodat deze vanzelf uitgaat of een melding geeft. Handig! 

 

Moet je nieuwe pannen kopen voor inductie?

Nee, niet altijd. Als je jouw pannen eerder op gas hebt gebruikt en ze zijn ook geschikt voor inductie (dat staat vaak vermeld op de onderkant) dan kan het zijn dat de pan nog steeds werkt op inductie. Je kunt het altijd eventjes proberen natuurlijk, voordat je de pannen vervangt. Zolang de bodem nog helemaal recht is, kan de inductieplaat de bodem nog verwarmen. Zo niet, dan zul je nieuwe pannen moeten kopen. 

Let bij het kopen van nieuwe pannen voor inductie erop dat ze daadwerkelijk geschikt zijn voor inductie. Ik heb de meeste pannen gekocht bij Oldenhof (kookwinkel.nl). De keuze is groot in deze webshop en de kwaliteit hoog. 

Mijn absolute favoriet is de DOK Forged melkpan (online nu niet verkrijgbaar, maar deze lijkt erop). Ik maak graag risotto en dat gaat dus perfect in deze pan. Verder is deze pan veelzijdig; ik kook er ook gewoon water in voor bijvoorbeed een gekookt eitje of ik warm er een sausje in op. Fijn formaat voor 1 tot 3 personen en gemakkelijk schoon te maken. 

Een simpele koekenpan kan ook niet ontbreken in je keuken. Ik vind de BK Easy Induction koekenpan heel fijn. Sterke anti-aanbaklaag, ligt lekker in de hand en is zo weer schoon. 

Een alleskunner onder de pannen is de Le Creuset Les Forgées sauteerpan. Fijn formaat om gerechten in te bereiden voor 2 tot 4 personen. Goede anti-aanbaklaag én geschikt voor in de oven (tot 220 graden). Handig ook dat er een glazen deksel bij zit, zodat je je gerechten lekker kunt laten sudderen.

Tot slot; mocht je vaak vlees of vis grillen, dan is de Demeyere Resto grillpan een absolute aanrader. Naast dat deze pan een enorme eye catcher is, werkt -ie heel fijn. De pan is namelijk gemaakt van meerdere lagen roestvrijstaal, waardoor de warmte geleidelijk wordt verdeeld. De handgreep blijft juist koel, wel zo fijn. 

 

Heb je nog een vraag over koken op inductie? Of juist een tip? Deel het hieronder in de reacties!

 

Tags