Toscanini’s kip stoofpot

Kip Toscanini stoofpot

Dit is een ode aan het beste restaurant van Nederland: Toscanini in Amsterdam, met Leonardo Pacenti als chefkok. Ze werken met de meest pure en mooie ingrediƫnten, en wat ze ermee doen.. wij vinden het geweldig. Alle gerechten zijn subliem qua smaak en toch nog eenvoudig. Zo ook deze stoofpot met kip. Gewoon met kip, tomaatjes en aardappelen. Maak het een keer en sta versteld van de smaken. Voor ons is dit de Italiaanse keuken ten top.

Dit heb je nodig

4 personen

  • 1 ui
  • 1 rode peper
  • 2 tenen knoflook
  • 4 ansjovisfilets uit blik
  • 250 g cherrytomaten of een paar Tasty Tom tomaten
  • 4 takjes verse rozemarijn
  • 4 kipdrumsticks of kipkarbonades
  • 2 laurierblaadjes
  • scheut witte wijn azijn
  • 100 ml witte wijn
  • 400 g krieltjes met schil

 

Zo maak je het

Ontvel de ui en snipper ‘m. Snijd de rode peper in de lengte door, verwijder de zaadjes en hak het in halve ringen. Ontvel de knoflook en hak ze of haal ‘t door een knoflookpers. Hak de ansjovisfilets grof. Halveer de cherrytomaten (of snijd de tomaten in blokjes). Pluk de blaadjes van twee takjes rozemarijn en hak dit fijn.

Zet een pan (die ook in de oven kan) op middelhoog vuur en voeg wat croma (bakboter) toe. Braad de kip in een paar minuten aan elke kant lichtbruin. Leg het op een bord.

Zet het vuur iets lager en voeg dan de ui, knoflook, rode peper, rozemarijn en ansjovis toe. Bak het een minuut of twee. Voeg de tomaten toe. Roer door en voeg na 1 minuut een scheut witte wijn azijn en 100 ml witte wijn toe. Voeg ook de 2 laurierblaadjes en 2 takjes rozemarijn (heel) toe. Laat het 5 minuten pruttelen.

Leg de kip erbij in de pan (in de saus). Leg de deksel op de pan en zet het vuur laag. Laat het zo 25 minuten stoven. Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden. Als de kip een kwartiertje opstaat, begin je aan de aardappelen: boen ze schoon en kook ze gaar in voldoende water met wat zout.

Zet de kip nog even 10 minuten in de oven, zonder deksel. Giet de krieltjes af en verdeel ze over 4 borden. Plet ze een beetje met een vork en besprenkel met wat olijfolie van goede kwaliteit en grof zout. Serveer de kip met saus erbij. 

 

Geniet ervan!