Spitskool uit de oven, met aardappelen, feta, pesto & noten

Zo, hóe lekker kan spitskool zijn? Een vergeten groente, als je het mij vraagt. Terwijl het zo lekker van zichzelf is. Zeker als je het op deze manier klaarmaakt: met een beetje olijfolie, peper en zout uit de oven. En dan samen met wat aardappeltjes, feta, pesto en noten wordt het een waardig gerecht – en dat allemaal simpel op één bakplaat, zonder roeren!Dit heb je nodig

2 personen

  • Een halve spitskool
  • 350 g aardappelen / krieltjes
  • 125 g feta
  • handjevol noten (bijv. amandelen of hazelnoten)
  • 20 g pijnboompitten
  • bosje verse basilicum
  • 30 g Parmezaanse kaas
  • 1 teentje knoflook


Zo maak je het

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Bekleed een bakplaat met bakpapier. Halveer de hele spitskool (voor 2 personen gebruik je 1 helft). Leg de helft met de bolle kant naar beneden op de bakplaat. Besprenkel met olijfolie (laat ook wat olijfolie in de spitskool lopen) en bestrooi met peper en zout. Verdeel de aardappelen (eventueel in partjes) rondom de spitskool en besprenkel ook dit met olijfolie.

Zet de spitskool en aardappelen voor 25-30 minuten in de oven (of totdat de spitskool lichtbruine randjes krijgt en de aardappelen gaar zijn).

Maak ondertussen de pesto: rooster de pijnboompitten (droog) in een koekenpan op laag vuur. Rasp de Parmezaanse kaas. Ontvel de knoflookteen. Meng de blaadjes van de basilicum, met de Parmezaanse kaas, pijnboompitten, het teentje knoflook en wat zout en peper in een foodprocessor, blender of vijzel tot een pesto. Voeg eventueel wat meer olijfolie toe om ‘m nog smeuïger te maken.

Voeg de laatste 8 minuten in de oven de noten (eventueel gehakt) en de helft van de feta toe aan de spitskool en aardappelen.

Haal de bakplaat uit de oven en verdeel er wat pesto en de rest van de feta over. Besprenkel met wat olijfolie. Je kunt het gerecht eventueel serveren op borden, maar nog leuker is het om het direct van de bakplaat te eten. Of schuif het gerecht inclusief het bakpapier op een snijplank.

Tast toe en geniet ervan!

Op deze foto zie je een éénpersoonsportie, met een kwart (1/4) spitskool.
Variatietip: Voeg tomaatjes toe (eventueel bak je ze de laatste 8 minuten mee in de oven).

Tip: Dit gerecht is ook gemakkelijk te maken voor 1 persoon!

Tip: nóg minder werk? Gebruik kant-en-klare pesto.