Slowjuicen

Wat is slowjuicen? En wat maakt een slowjuicer anders dan een sapcentrifuge of sinaasappelpers? We leggen het uit, geven je tips voor slowjuicers en delen een paar recepten met je.

Ken je dat? Zit je ‘s avonds thuis op de bank en dan weet je niet wat je wilt drinken. Water, koffie, thee heb je genoeg gezien vandaag. En van die zoete meuk uit een pak of chemische cola hoef je ook niet te hebben. Precies dat hadden wij ook. En daarbij betrappen we onszelf regelmatig op een dagje zonder fruit of groente. Daarom besloten we toch eens verder te duiken in ‘slowjuicen’.

Wat is slowjuicen?

Slowjuicen doe je met een slowjuicer. Een sapcentrifuge lijkt erop, maar het grote verschil is dat een slowjuicer koud het sap perst uit fruit én groente. Een slowjuicer maakt minder toeren per minuut en gebruikt een soort zeef. Een koude persing zou je het kunnen noemen. Hierdoor krijg je puurder, helder sap waarin meer vitamines, mineralen en vezels behouden blijven. De meeste slowjuicers kunnen ook harde groentes aan, zoals wortel. En de meeste slowjuicers vangen het (droge) pulp apart op, wat je zou kunnen herbruiken in bijvoorbeeld een groenteburger.

Het grote verschil is dat een slowjuicer koud het sap perst uit fruit en groente

Oké, dat het gezond is, weten we nu wel. Het moet ook lekker zijn. En dat is het zeker! We krijgen nu veel meer fruit en groente binnen, middels heerlijke sapjes. Wat dacht je van ‘venkel-sinaasappel-appel-gember-sap’ of ‘appel-rode-bieten-sap’? We gebruiken de slowjuicer ongeveer 1x per week en maken dan direct een volle kan sap.

Eén nadeel, zodra je start met slowjuicen ga je sappen uit pak steeds viezer (te zoet) vinden…


Tips voor het kopen & gebruiken van een slowjuicer

  • Niet alle slowjuicers kunnen harde groentes of fruit aan. Let hierop bij het kiezen van je slowjuicer, want anders kun je er geen wortel, bleekselderij, venkel en appel in kwijt.
  • Slowjuicers zijn duur. Besef dat voordat je gaat zoeken en bedenk of je minstens € 200 wilt uitgeven. Laat je niet verleiden door goedkope apparaten.
  • Gespecialiseerde merken Zijn Versapers en Coway. Hun prijzen liggen tussen de € 200 en € 440.
  • Wij gebruiken de Coway JuicePresso CJP03. Een degelijk apparaat, mooi vormgegeven en hij kan alles aan. Nu, na drie jaar gebruik, doet -ie het nog steeds perfect.
  • Citrusvruchten kun je eerst schillen, om de smaak minder bitter te maken. Appels en peren snijd je in parten en de pitten / klokhuizen kun je er nog uitsnijden.
  • Je kunt de versgeperste sapjes zeven als je dat wilt, om een nog puurder sapje te maken (zonder vezels / vruchtvlees).
  • Maak je slowjuicer direct schoon na het gebruiken.
  • Afgedekt kun je de versgeperste sappen 3 tot 4 dagen in de koelkast bewaren. Vers zijn ze natuurlijk het allerlekkerst.

Slowjuice recepten

Je kunt van alles in de slowjuicer stoppen, wat jij lekker vindt. Begin eerst altijd met het wassen en kleiner snijden van je groente en/of fruit. Zet daarna de slowjuicer aan en stop alles er rustig achter elkaar in. Zeef het sapje eventueel. Dek de kan af met vershoudfolie en bewaar het zo maximaal 2 tot 4 dagen in de koelkast. Wij koelen elk sapje sowieso eerst even voordat we het drinken. Maak je slowjuicer direct schoon na gebruik. Hieronder vind je een paar lekkere combinaties die je kunt maken:

Venkel-gembersap (500 ml)

  • 1 venkel
  • 2 sinaasappelen
  • 2 appels
  • klein stukje gember

Grapefruit-peensap (600 ml)

  • 2 grapefruits
  • 4 sinaasappelen
  • bos penen

Appel-komkommer-citroensap (400 ml)

  • 1 appel
  • 1 komkommer
  • 1 citroen

Appel-citroensap (800 ml)

  • 4 appels
  • 4 citroenen

Grapefruitsap (800 ml)

  • 4 grapefruits

Spinazie-peensap (400 ml)

  • 100 g spinazie
  • 8 bospenen
  • 2 Granny Smith appels
  • klein stukje gember
  • Tip: begin met de spinazie, zodat de peen en de appels nog dit sap “meenemen” uit de slowjuicer.

Bieten-appelsap (400 ml)

  • halve biet (gekookt, koud, wordt kant-en-klaar verkocht)
  • 4 Granny Smith appels

Frisse limonade (1 liter)

  • 1 citroen
  • 1 limoen
  • 1 stukje gember (ongeveer 5 cm lang, duimdikte)
  • Pers bovenstaande en meng daarna met ongeveer 1 liter water (naar smaak) en zet het koud. Heerlijk dorstlessend!

Heb jij nog tips of recepten? Zet ze hieronder in de reacties! 


5 voordelen van slowjuicen

  1. Je drinkt gezonde sapjes.
  2. Perfect voor de slechte groente – en fruiteters.
  3. Binnen een kwartier ben je klaar met juicen, inclusief schoonmaken.
  4. Je weet wat er in je glas zit.
  5. Het is lekker.