Pizza

Zelfgemaakte pizza heeft niets te maken met afhaalpizza. Het lijkt er totaal niet op. In goede zin. Want als je eenmaal zelf pizza gemaakt hebt, wil je eigenlijk niets anders meer. Lang leve vers, zélf kiezen en superveel smaak!

Dit heb je nodig

1 plaat pizza, ong. 3 personen

BASIS

  • half pak mix voor witbrood (Koopmans)
  • 50 gr boter
  • 6 el olijfolie
  • 2 teentjes knoflook
  • half blik pizzasaus van Cirio
  • Italiaanse kruiden (gedroogd, potje)
  • bloem, zout en peper

BELEG

  • 1 of 2 rode uien
  • 2 bollen mozzarella
  • 10 plakken salami
  • 8 plakken kaas
  • oregano (gedroogd, potje)

Zo maak je het

Deeg maken: Doe de mix voor wit brood in een grote kom en voeg de boter in kleine stukjes eraan toe. Was je handen (droog ze goed af en zorg dat ze een beetje koel zijn), zet de bloem klaar en voeg 125 ml lauw water toe aan de mix. Kneed het deeg met je handen totdat het helemaal glad is. Geen zin om met je handen te kneden? Gebruik een mixer met deeghaken. Voeg bloem toe als het deeg te plakkerig is. Dek de kom af met vershoudfolie en laat het minstens 15 minuten rijzen.

Voorbereiden: Verwarm de oven voor op 210 graden. Ontvel de knoflook. Meng in een schaaltje de olijfolie met de knoflook die je erboven uitperst met een knoflookpers (of hak het fijn met een mes). Voeg flink wat Italiaanse kruiden, zout en peper toe. Eventuele andere gedroogde kruiden uit je kast passen er ook nog goed bij, zoals BBQ kruiden, paprikapoeder of zelfs speciale pizzakruiden. Ontvel de ui en snijd in halve ringen. Snijd de mozzarella in dunne plakken.

Pizza maken: Verspreid het deeg uit over een met bloem bestoven werkvlak, en rol dit met een deegroller uit tot de gewenste dikte. In de oven wordt de pizza minstens 1,5 keer dikker. Het formaat zal ongeveer neerkomen op 30 cm bij 20 cm. Als je geen deegroller hebt, kun je ook een wijnfles gebruiken. Leg het deeg op een vel bakpapier en daarna op een bakplaat.

Bestrijk de randen van de deegbodem met de olijfolie (die je gemengd hebt) en vouw ze naar binnen toe. Druppel ook wat olijfolie over de rest van de bodem. Bedek nu je pizza met wat eetlepels van je pizzasaus en strooi de ui erover. Perfecte basis!

Beleg de pizza nu met de mozzarella en bestrooi met zout en peper. Leg hier bovenop de salami en dek alles af met de plakken kaas. Strooi flink wat oregano over de pizza en zet het daarna in ongeveer 25 minuten in de oven. Het verschilt per oven, dus blijf het in de gaten houden. Als het deeg lichtbruin en niet te zacht meer is (en de kaas gesmolten) is je pizza klaar.

Opdienen: Haal de pizza uit de oven en laat het 5 minuten afkoelen. Heb even geduld dus, anders verbrandt iedereen zijn mond. Snijd de pizza daarna in stukken en geniet!

100+ variaties

De deegbodem met tomatensaus (pizzasaus) en olijfolie in de randen is de basis. Die ken je nu. Varieer er op los met andere ingrediënten.

  • Pizza worst & geitenkaas: dit is één van onze favorieten. Meng voor 1 plaat pizza een half bakje gesneden cherry tomaatjes, 1 puntpaprika of oranje paprika, 1 of 2 tenen knoflook (geperst), 2 gesneden sjalotten en 3 worstjes in stukjes. Verdeel dit over de basis van pizza (waar al saus opzit). Verdeel dan ongeveer 100 g geitenkaas (zacht) over de pizza en besprenkel met pittige (chili) olie. Zet ‘m een klein half uurtje in de oven. Je weet niet wat je proeft!
  • Pizza tonijn: beleg de basis met rode ui-ringen, dek af met plakken ham en kaas. Bestrooi met oregano en plaats de pizza in de oven. Op ongeveer de helft van de baktijd voeg je tonijn uit blik (1 à 2 blikken voor bovenstaande hoeveelheid) toe. Besprenkel eventueel met olijfolie als het droog wordt.
  • Pizza truffelsalami: voor de echte smaakliefhebbers. Gebruik als basis de pizzasaus en olijfolie. Verdeel een dun gesneden sjalot (in halve ringen) en flink wat mozzarella over de pizza. Zodra de pizza uit de oven komt, beleg je het met truffelsalami (verkrijgbaar bij Italiaanse delicatesse zaken en slagers, en tegenwoordig ook bij de Jumbo en Albert Heijn) en besprenkel met (witte) truffelolie. Goddelijk!
  • Pizza worst, spinazie & Parmezaanse kaas: Hoe smaakvol wil je het hebben? Bestrooi de basis met rode uienringen (van 1 rode ui). Roerbak 300 g verse spinazie met een geperst knoflookteentje totdat het geslonken is. Leg dit op de pizza (probeer het vocht in de pan te laten). Leg er stukjes worst tussen (van 2 of 3 worstjes). Bestrooi tot slot met wat gedroogde dragon (potje) en 100 g geraspte Parmezaanse kaas. Zet ‘m dan een half uur in de oven. Geniet ervan!
  • Pizza chorizo & rucola: Beleg de basis met 2 sjalotjes (in halve ringen), 2 bollen mozzarella (in plakjes), 125 g chorizo worst (ontveld en in plakjes gesneden) en 1 paprika in dunne reepjes. Besprenkel met pittige olijfolie en zet in de oven. Bestrooi nadat -ie 5 minuten uit de oven is met wat rucola.
  • Pizza rode biet, geitenkaas & mandarijn: Ja, echt! Dit is een heerlijke combinatie. Laat de tomatensaus weg van de pizzabodem. Pureer 2 voorgekookte rode bieten met een halve rode peper in de blender of met een keukenmachine. Schenk dit in een klein pannetje en voeg een scheutje water toe. Laat dit een kwartiertje pruttelen op laag vuur. Voeg eventueel wat verse groene kruiden toe, zoals tijm of oregano. Bedek de bodem met de rode bietensaus (alsof het tomatensaus is) en verdeel 150 g zachte geitenkaas hierover. Besprenkel met pittige olijfolie. Bak de pizza in ongeveer 20 minuten op 215 graden knapperig. Verdeel er dan de partjes over van 2 mandarijnen.
  • Of bedenk je eigen variant. Deel vooral jouw favoriete pizza hieronder in een reactie. We zijn benieuwd!

Tips

  • Stukje pizza over? Verpak het in aluminiumfolie en bewaar het maximaal 3 dagen in de koelkast. Heerlijk om op te warmen als lunch of voorgerecht (oven op 180 graden).
  • Deeg over? Verpak het goed in vershoudfolie en vries het in. Je kunt het dan nog maximaal een maand bewaren. Haal het een dag voor gebruik eruit en laat het in de koelkast ontdooien.
  • Pizzasaus over? Ook dit kun je goed invriezen in een diepvrieszakje of bakje. Handig voor de volgende keer! Maximaal 3 maanden houdbaar.
  • Maak een keer een plaat pizza als hapje of voorgerecht. Heerlijk om zo een stukje van te pakken, in plaats van als hoofdgerecht.