Lamsragù

Als groot fan van lamsvlees kan er natuurlijk geen recept daarmee op Blik in de Keuken ontbreken. De geuren die uit de oven komen tijdens het maken van deze ragù zijn geweldig. En de smaak… Daar zijn geen woorden voor, dit moet je gewoon proeven!

Dit heb je nodig

4 tot 6 personen

  • 800 tot 1000 g lamsschouder of lamsbout
  • 750 tot 1000 ml gezeefde tomaten (uit pakje, pot of fles)
  • 4 takjes rozemarijn
  • 4 ansjovisfilets (blik)
  • 2 tl chilivlokken (potje)
  • 60 g pancetta
  • twee handenvol geraspte Parmezaanse kaas
  • de korst van een stuk Parmezaanse kaas
  • wat gedroogde tijm (potje)
  • wat gedroogde dragon (potje)
  • ruim glas rode wijn
  • 300 tot 450 g pasta (75 g p.p.)
  • zout en peper

Zo maak je het

Voorbereiden: Verwarm de oven voor op 150 graden. Snijd het lamsvlees in kleine blokjes. Snijd de pancetta in stukjes. Pluk de naaldjes van twee takjes rozemarijn en hak deze heel fijn. Snijd de ansjovisfilets in kleine stukjes. Laat een braadpan met wat Croma (of andere bakboter) erin heet worden en bak hierin het lamsvlees ongeveer 3 tot 4 minuten op medium vuur. Bestrooi het vlees tijdens het bakken met zout, peper, tijm en dragon naar smaak. Doe dit in delen, omdat je anders het vlees aan het koken bent (het vlees moet op de bodem liggen om gebakken te worden). Blus af met de rode wijn en laat dit een minuutje inkoken. Voeg de gezeefde tomaten toe en roer goed. Breng aan de kook en voeg de gehakte rozemarijn, ansjovis, chilivlokken, pancetta en de kaaskorst van de Parmezaanse kaas toe.

Oven (totaal 2 uur)Voeg het derde takje rozemarijn toe. Giet het vlees met de saus over in een (ovenbestendige) schaal die je af kunt dekken, of zet een deksel op de pan als deze ovenbestendig is. Zet de schaal (of pan) afgedekt 1 uur in de oven. Roer het eens in de 30 minuten om. Verwijder na een uur het takje rozemarijn. Proef de saus en voeg zo nodig meer peper, zout en/of kruiden toe. Zet de schaal nog een uur in de oven, maar ditmaal op 120 of 130 graden (afhankelijk van hoe snel het tot nu toe is gegaan). Laat eventueel de laatste 20 minuten de deksel eraf, als de saus nog te dun is.

Haal de schaal uit de oven en proef de lamsragù. Het is perfect als het vlees uit elkaar valt in je mond en nog sappig is. Verwijder de korst van de Parmezaanse kaas. Zet de oven uit. Zet de schaal terug in de oven (in de restwarmte). Ondertussen kook je de pasta.

Verdeel de pasta over de borden en schep hier wat lamsragù op. Bestrooi met de Parmezaanse kaas en garneer met de overgebleven rozemarijn.

Tip: heb je lamsragù over? Vries het in, zonder pasta, het is dan 3 maanden houdbaar. Wij gebruiken altijd diepvrieszakjes met een zip-sluiting. Gemakkelijk, beschrijfbaar en kost weinig ruimte in de vriezer. Haal het 1 dag van te voren uit de vriezer en laat het ontdooien in de koelkast. ‘s Avonds hoeft je er dan alleen nog wat pasta bij te koken en Parmezaanse kaas over te strooien.