Kruidige kikkererwten stoofpot

Heerlijk: comfort food dat ook nog eens gezond is. Én vegan. Deze kruidige stoofpot is binnen een half uur klaar, supergemakkelijk om te maken en lekker fris door de citroen. Ik maak hier meestal een grote hoeveelheid van, waarna ik porties invries en er nog een paar keer van geniet. Gemakkelijk voor doordeweeks dus!



Dit heb je nodig

2 personen

  • bosje lente uitjes (bosui)
  • 1 à 2 teentjes knoflook
  • bosje verse koriander
  • 1 tl kurkuma
  • 400 g kikkererwten (uitlekgewicht)
  • 100 ml groentebouillon
  • 200 ml kokosmelk
  • chilivlokken (gedroogd)
  • 1 citroen
  • 1 sjalot
  • 1 bosje groene kruiden, zoals basilicum en/of munt
  • eventueel: bakje cherrytomaten
  • eventueel: 50 g (baby)spinazie


Zo maak je het

Maak de lente uitjes schoon en snijd in ringetjes. Ontvel de knoflook en pers of hak ‘m. Pluk de blaadjes van koriander (houd de blaadjes apart) en hak de steeltjes.

Zet een hapjespan of braadpan op middelhoog vuur en verhit wat (kokos- of zonnebloem) olie. Bak de lente ui, knoflook en koriandersteeltjes 5 minuten terwijl je af en toe roert.

Bereid ondertussen de bouillon (als die niet al kant-en-klaar is). Rasp de schil van de citroen, en pers de citroen daarna uit.

Voeg de kurkuma toe aan de pan, schep alles om en laat het een minuut of 2 meebakken. Voeg daarna de kikkererwten, bouillon, kokosmelk, rasp en sap van de citroen, en wat chilivlokken (naar smaak) toe. Breng op smaak met zout en peper. Roer alles door elkaar en laat het 15 tot 20 minuten zachtjes sudderen, totdat de saus wat indikt. Roer af en toe.

Ontvel de sjalot en snijd in ringen. Zet een kleine koekenpan op middelhoog en bak de sjalot in wat (kokos- of olijf) olie in een paar minuten totdat het goudbruin is. Gebruik eventueel wat maple syrup of ahornsiroop om de sjalot te karameliseren. Halveer de cherry tomaten, indien je die gebruikt.

Zodra de stoofpot voldoende is ingedikt, pluk je de blaadjes van de basilicum en munt. Hak ze eventueel wat fijner en roer tweederde hiervan door de stoofpot, evenals tweederde van de koriander. Roer ook de cherry tomaten (gehalveerd) en/of spinazie door de stoofpot indien je die gebruikt.

Schep de stoofpot op. Verdeel er wat sjalot over. Bestrooi met overige kruiden.

Geniet ervan!


Volgende keer meer pit? Voeg dan in de eerste stap een gehakt rode peper toe samen met de lente ui.