Kip Chianti

Kip Chianti

Echt comfort food dit. De voorbereiding geeft al veel voorpret – je leert meteen om een kip uit elkaar te halen – en het is supersimpel om dit te maken. En zo lekker… Probeer het een keer in een weekend en geloof me, je gaat dit goddelijk vinden!

Dit heb je nodig

4 personen

  • 1 hele kip (ongeveer 1.5 kg)
  • 8 laurierblaadjes
  • 2 takjes verse rozemarijn
  • 3 tenen knoflook
  • 1 fles Chianti (rode wijn)
  • 6 ansjovisfilets uit blik
  • handvol groene olijven, zonder pit
  • 2 blikken gepelde tomaten
  • zakje veldsla
  • stokbrood voor erbij
  • zout, peper, bloem en olijfolie

Zo maak je het

Kip ontleden (begin 1 dag van te voren): Je begint met de kip in stukken verdelen. Bekijk de foto’s hieronder voor hulp, of bekijk deze video. Begin in ieder geval met het eraf snijden van de poten. Snijd daarna de vleugels eraf. Snijd tot slot de filets eraf. Gooi het karkas niet weg! Hier kun je kippenbouillon van trekken (zie onderaan deze pagina).

Kip marineren: Leg de 6 stukken kip in een schaal. Bestrooi met zout en peper en wrijf ze hiermee in. Doe de laurierblaadjes, takjes rozemarijn erbij. Ontvel 2 (van de 3) knoflooktenen en pers ze uit boven de schaal. Giet de wijn (Chianti) erbij tot het allemaal bedekt is. Waarschijnlijk gebruik je een halve tot driekwart fles. Dek de schaal af en zet het 1 nacht in de koelkast om te marineren.

Kip bakken: Haal de volgende dag de stukken kip uit de marinade – bewaar de marinade! – en dep ze droog. Verwarm de oven voor op 180 graden. Bestuif de stukken kip met wat bloem. Verwarm wat Croma of andere bakboter in een pan en bak de stukken kip rondom aan, in ongeveer 5 minuten. Leg de stukken kip in een ovenschaal.

Kip Chianti maken: Ontvel de laatste knoflookteen en snijd dit in dunne plakjes. Snijd de ansjovisfilets in stukjes. Halveer de olijven. Verhit wat olijfolie in dezelfde pan als waar je kip in gebakken hebt. Bak de knoflook 2 minuten. Voeg de ansjovis, olijven, en gepelde tomaat uit blik toe. Druk de tomaten kapot met de bolle kant van een lepel. Voeg ook de marinade toe. Voeg nog wat zout en peper toe en verwarm dit tot het zachtjes begint te pruttelen.

Kip in de oven (anderhalf uur): Giet de saus over de kip in de ovenschaal en dek dit af met twee laagjes aluminiumfolie. Zet het voor 1,5 uur in de oven. Verwijder daarna de takjes rozemarijn en de laurierblaadjes. Maak de veldsla aan met een beetje olijfolie, peper en zout. Snijd het stokbrood in stukken en serveer dit met je Kip Chianti en natuurlijk nog een glas van die heerlijke wijn erbij.

Geniet ervan!


Bouillon maken

Van het karkas dat je overhoudt, kun je heel gemakkelijk heerlijke kippenbouillon maken. Leg het karkas in een kookpan. Voeg anderhalve liter water toe. Voeg verschillende kruiden toe, zoals laurier, rozemarijn, peper, zout en groene gedroogde kruiden zoals oregano. Snijd ook 3 sjalotten grof en voeg dit toe. Laat het een uurtje zachtjes koken. Giet het door een zeef in een schaal en zet de schaal afgedekt een nacht in de koelkast. De volgende dag schep je het vet eraf (ligt bovenop) en is je bouillon klaar! Heerlijk voor in risotto, om je pasta in te koken of om zo te drinken. Je kunt het goed invriezen voor later gebruik.