Karamelcarrés

Karamelcarres

Dit is zo ongelooflijk lekker. Het valt bijna niet te omschrijven. En dat terwijl wij van Blik in de Keuken ‘niet zo van de nagerechten’ zijn. De geur van het deeg alleen al verandert je in een koekiemonster. En als je die combi van zeezout en karamel nog niet kent, moet je dit zeker proeven.

Dit heb je nodig

ongeveer 20 carrés

Deeg

  • 125 g bloem
  • 1 tl bakpoeder
  • 90 g geraspte kokos
  • 115 g kristalsuiker
  • 125 g boter

Vulling

  • 100 g boter
  • 100 g bruine basterdsuiker
  • 400 ml gecondenseerde melk (blik)
  • 2 el Golden Syrup (potje of tube)
  • 1 tl vanille essence of pasta

Topping

  • 150 g pure chocolade (ongeveer 72% cacao)
  • grof zeezout (bijvoorbeeld van Maldon)

Zo maak je het

Deeg: Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een bakblik (vorm) van ongeveer 18 bij 28 cm in met wat boter en bekleed het met bakpapier. Smelt de boter (125 g) in een klein pannetje. Zeef de bloem met het bakpoeder in een grote kom. Voeg de kokos, suiker en gesmolten boter toe en meng alles goed door elkaar. Druk dit mengsel tegen de bodem van het bakblik en het 12 minuten (of tot het licht kleurt).

Vulling: Doe voor de vulling (100 g) boter, basterdsuiker, gecondenseerde melk, golden syrup, vanille-essence in een pan en verwarm dit op laag vuur tot de suiker gesmolten is. Breng het mengsel heel even aan de kook en laat het daarna 5 minuten zachtjes koken. Zorg ervoor dat het vuur niet te hoog staat! Schenk de karamelvulling over de bodem uit. Zet 10 minuten in de oven. Haal het uit de oven en laat het volledig afkoelen.

Topping: Smelt de chocolade au-bain-marie. Bestrijk de karamellaag met de chocolade. Bestrooi met wat Maldon zeezout. Begin met een theelepel, wij doen meestal wat meer dan dat. Laat het opstijven, dit duurt nog wel minstens een half uur. Snijd de koek daarna in stukken en serveer.

Overige stukken kun je het beste inpakken in vershoudfolie en in de koelkast bewaren.