Karamelcarrés

Dit is zo ongelooflijk lekker. Het valt bijna niet te omschrijven. En dat terwijl wij van Blik in de Keuken ‘niet zo van de nagerechten’ zijn. De geur van het deeg alleen al verandert je in een koekiemonster. En als je die combi van zeezout en karamel nog niet kent, moet je dit zeker proeven.

Dit heb je nodig

ongeveer 20 carrés

Deeg

  • 125 g bloem
  • 1 tl bakpoeder
  • 90 g geraspte kokos
  • 115 g kristalsuiker
  • 125 g boter

Vulling

  • 100 g boter
  • 100 g bruine of donkere basterdsuiker
  • 400 ml gecondenseerde melk (blik)
  • 2 el Golden Syrup (potje of tube)
  • 1 tl vanille essence of pasta (of het merg van 1 vanillestokje)

Topping

  • 150 g pure chocolade (ongeveer 72% cacao)
  • grof zeezout (bijvoorbeeld van Maldon, gewoon te koop bij Albert Heijn)

Zo maak je het

Deeg: Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een bakblik (vorm) van ongeveer 18 bij 28 cm in met wat boter en bekleed het met bakpapier. Smelt de boter (125 g) in een klein pannetje. Zeef de 125 g bloem met het bakpoeder (1 tl) in een grote kom. Voeg 90 g geraspte kokos, 115 g suiker en de gesmolten boter toe en meng alles goed door elkaar. Druk dit mengsel met de bolle kant van een lepel tegen de bodem van het bakblik en zet het 12 minuten in de oven.

Vulling: Doe voor de vulling 100 g boter, 100 g basterdsuiker, 400 ml gecondenseerde melk, 2 el golden syrup en 1 tl vanille-essence (of het merg van 1 vanillestokje) in een pan en verwarm dit op laag vuur tot de suiker gesmolten is. Breng het mengsel heel even aan de kook en laat het daarna 5 minuten zachtjes koken. Het mengsel wordt iets donkerder in de pan. Zorg ervoor dat het vuur niet te hoog staat! Schenk de karamelvulling over de bodem uit. Zet 10 minuten in de oven. De karamelvulling zal lekker gaan bubbelen alsof het lava is. Haal het uit de oven en laat het volledig afkoelen (duurt ongeveer 1,5 – 2 uur).

Topping: Smelt de chocolade au-bain-marie. Giet dit uit over de karamellaag, en zorg dat het volledig en gelijkmatig bedekt is met de chocolade. Bestrooi met wat Maldon zeezout. Begin met een eetlepel zout, gebruik eventueel wat meer. Laat het opstijven, dit duurt nog wel minstens een half uur. Snijd de koek daarna in stukken en serveer.

Overige stukken kun je het beste inpakken in aluminuim- of vershoudfolie en in de koelkast bewaren. Daar wordt het nog lekkerder van.