Hoe word je vegan? Soja!

Wie mij een beetje kent, weet dat ik van woordgrappen houd. Én van challenges. Ik daag mezelf graag uit. Zo mediteerde ik 100 dagen op rij, en dronk ik een keer 3 maanden geen alcohol. Dit keer at ik 6 weken lang 100% veganistisch. Hoe is het om vegan te zijn? En welke tips deel ik graag met elke beginnende veganist? Je leest het in dit artikel.

Noem het een dertigersdillema, maar mijn hoofd lijkt overuren te maken als het gaat om wat ik nou wil en waar ik goed aan doe. Gevoed door vele redenen, besloot ik de laatste 6 weken van het jaar 2019 geen dierlijke producten in mijn mond te stoppen. Inmiddels is die periode voorbij en ‘mag’ ik in principe alles weer eten. Voor nu is dat fijn, want de stap naar 100% veganistisch is voor mij nog even te groot. Maar ik sluit niet uit dat ik ooit wel 100% vegan word. Veganistisch eten bracht veel goeds.Wat je allemaal leest in dit artikel:Hoe is het om veganist te zijn?

Veganistisch eten is voor mij net als sporten: het kost zo nu en dan wat moeite en motivatie. Maar zodra ik het doe, voel ik me goed en voldaan. En ten opzichte van sporten, is het niet alleen goed voor jezelf, maar ook voor de dieren én het milieu.

Ik heb ontzettend veel geleerd in die 6 weken. En nog meer respect gekregen voor iedereen die al (echt) vegan is. Je moet gewoon meer moeite doen en maakt het anderen ook niet altijd gemakkelijk. Ik ging bijvoorbeeld bij een vriendin eten, die lekker voor me wilde koken, maar geen raad wist met mijn plantaardig dieet. Even los gezien van de oplossingen hiervoor, voelt het ongemakkelijk om het überhaupt te moeten vragen. Uit eten gaan is ook wat lastiger, zeker als je niet naar een veganistisch restaurant gaat. Van te voren spit je alvast de menukaart door – en kom je er soms achter dat er bijna of geen opties zijn. Gelukkig zijn er steeds meer vegan plekken, of in elk geval steeds meer vegan opties (zie verderop dit artikel).

Wat ik tof vond, waren de gesprekken over veganisme die ik tijdens deze weken gevoerd heb. Ontzettend veel mensen waren geïnteresseerd in hoe het me af ging en waarom ik dit nou eigenlijk deed. De reacties varieerden van: ‘Dat zou ik ook eens moeten doen.’ tot aan ‘Ik ga echt never-nooit-niet stoppen met vlees eten.’ Conclusie van al die gesprekken is dat we nog een lange weg te gaan hebben, maar dat kleine stapjes al een groot verschil maken. In één klap alle dierlijke producten schrappen, is voor velen een te grote stap. Voor mij ook. Maar af en toe kiezen voor vegan opties en dat opschalen, is reëel. Dat is in elk geval wel mijn plan. En ik hoop ook de jouwe. Zo niet, lees dan nog even verder en laat je inspireren door mijn tips en recepten.5 redenen om vegan te worden

 1. Beter voor onze planeet. Op de huidige schaal is veehouderij en vlees- en zuivelproductie onhoudbaar voor onze planeet. Veehouderij zorgt voor de grootste uitstoot van broeikasgassen – meer dan de transportsector. Het is dus een belangrijke oorzaak van de opwarming van de aarde. 70% van alle landbouwgrond wordt gebruikt voor veeteelt. Er is 7 kg veevoer en 16.000 liter water nodig om 1 kg vlees te produceren. Je snapt het: het is allemaal verre van duurzaam. En totaal niet logisch en efficiënt. Veganistisch eten is het meest impactvolle dat je kunt doen als het gaat om jouw impact op het mileu.
 2. Beter voor de dieren. In Nederland worden per dag 1,7 miljoen dieren geslacht – wereldwijd 200 miljoen per dag. En los gezien van het feit dat het er zoveel zijn en dat ze gedood worden, is de manier waaróp dat wordt gedaan ook niet echt om over naar huis te schrijven. Hoe raar is het dat we dieren speciaal fokken en daarna doden om ze op te eten? Of dat we überhaupt dierlijke producten consumeren, zoals eieren en melk? Die zijn helemaal niet voor ons gemaakt! Ook voor de productie van zuivel en eieren worden dieren uitgebuit en gedood. En dit geldt ook voor biologische producten.
 3. Je eet gezonder. Naast dat een plantaardig dieet sowieso beter voor je is dan het eten van dierlijke producten, eet je automatisch meer groenten, minder vet én laat je veel tussendoortjes, traktaties en snacks aan je voorbij gaan. Omdat je wel moet. Je collega die slagroomtaart trakteert of een melkchocolade reep uitdeelt, een borrel met bitterballen, een croissantje onderweg. Het kan allemaal niet meer. Dus je valt ook af. Tenminste; ik wel. Ik verloor 2% vet in 6 weken tijd, wat neerkomt op ruim 1 kg vet. Dat is veel! Verder verloor ik geen spiermassa, wat ook een goed teken is. Dat je te weinig eiwit binnenkrijgt als je veganitisch eet, is niet per se waar. Er zitten bijvoorbeeld veel eiwitten in linzen, kikkererwten, edamame, havermout, doperwten, tofu, pinda’s en amandelen.
 4. Je hebt minder kans op ziektes. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat veganisten met een gevarieerd dieet minder kans hebben op onder andere diabetes, hart- en vaatziekten en bepaalde kankers dan vleeseters. De arts Michael Greger licht het uitgebreid toe in zijn boek How not to die (Hoe overleef je).
 5. Je voelt je beter. Fysiek, maar ook mentaal, omdat je bijdraagt aan een betere wereld. Tijdens mijn 6 weekse vegan periode voelde ik me beter, fitter en lichter. Oh! En ik had minder honger en minder last van cravings. Waarschijnlijk omdat ik voedzamer at.

En weet je wat extra leuk is? Ook als je er wat vaker voor kiest om veganistisch te eten, tik je bovenstaande punten af! Daar hoef je dus helemaal niet 100% vegan voor te zijn.Tips voor de beginnende veganist

 • Spreek met jezelf een periode af waarin je in elk geval 100% vegan gaat eten. Eén week, twee weken, een maand. Of 6 weken zoals ik. Gewoon om het te proberen. Voor mij hielp dat enorm. Het half doen werkt namelijk niet. Je moet even all out gaan om te ontdekken hoe dit is. En het helpt als je weet dat het niet meteen voor altijd is. Doe bijvoorbeeld mee aan de vegan challenge. Vertel in elk geval aan de mensen om je heen dat je de komende periode vegan eet, doe het eventueel samen met anderen en spreek een einddatum af.
 • Sommige producten kun je eigenlijk vanaf nu al vervangen door een plantaardige variant, zonder dat dit teveel verschilt. Denk aan havermelk in plaats van koemelk. Ik vind dat inmiddels ook lekkerder dan koemelk in m’n cappuccino of thee. Yoghurt vervang ik nu ook, meestal door kokos yoghurt of soja yoghurt. Boter kun je vervangen door de plantaardige variant van Yoghurt Farm of Flora Plant – smaakt echt hetzelfde.
 • Probeer niet altijd (alle) dierlijke producten te vervangen door plantaardige. Dus probeer niet de standaard gerechten die je kent na te maken, zoals een hamburger met mayo, of stamppot met spekjes en rookworst. Want als je de dierlijke producten hierin vervangt, wordt het er niet per se beter op. Niet zozeer omdat de plantaardige varianten niet lekker zijn – er zijn zelfs heerlijke plantaardige vervangers – maar vooral omdat je het omgetoverde gerecht gaat vergelijken met de dierlijke variant.
 • Het is duizend keer gemakkelijker als je een paar gemakkelijke vegan recepten hebt. En hé, ‘toevallig’ heb ik die voor je! Bekijk ze hier.
 • Kijk naar wat je wél kunt eten, in plaats van wat niet. En ga uit van die producten, maak daar iets lekkers mee. Een paar gezonde ingrediënten die ik graag kies: kikkererwten, avocado, linzen, tofu, spinazie, (zoete) aardappelen en blauwe bessen. Bij de Albert Heijn hangen er tegenwoordig ‘vegan’ labels op de schappen; handig!
 • Probeer vegan restaurants en cafés uit, dat is lekker én inspirerend. In de app Happy Cow kun je spots bij jou in de buurt vinden. En verderop in de artikel deel ik mijn favo spots in Den Haag met je.
 • Slik vitamine B12. Vitamine B12 zit alleen in dierlijke producten. Het Voedingscentrum raadt veganisten aan om 2,8 microgram B12 per dag bij te slikken. Al blijkt uit recent onderzoek dat tevéél B12 ook weer niet goed is. Maar een gebrek is zeker niet goed, dus ik slik nu om de dag vitamine B12.


7x gemakkelijk vegan

Ik ben erachter gekomen dat er producten zijn die je eigenlijk net zo goed áltijd in de plantaardige variant kunt nemen, omdat ze lekkerder zijn of minstens zo goed smaken als de dierlijke variant. Ook heb ik kant-en-klare vegan maaltijden of concepten ontdekt die goed te doen zijn. Wel zo makkelijk.

 1. Havermelk. Als ik koffie drink, dan drink ik graag cappuccino. En ik ben er dus achter gekomen dat ik havermelk in m’n cappucino lekkerder vind dan koemelk. Ook heb ik gemerkt dat vrijwel iedereen dit vindt (of het verschil niet proeft ;). Dus vanaf nu ga ik altijd havermelk in m’n cappuccino (of thee) doen of ‘m op die manier bestellen. Ik vind trouwens de havermelk van Oatly het lekkerst – die schuimt ook goed.
 2. Ben & Jerry’s ijs. Ik eet eigenlijk nooit ijs, maar in mijn vegan periode wilde ik zoveel mogelijk vegan producten testen. En zo kwam ik bij Ben & Jerry’s terecht, die inmiddels 5 vegan smaken hebben! En die zijn dus echt heel lekker. Net als (haver)melk is dit voor mij een product wat ik nooit meer in de dierlijke variant zal kopen.
 3. Lazy Vegan kant-en-klare maaltijden. We zijn allemaal wel eens lui, of we hebben geen tijd of zin om te koken. En dat snelheid, gemak & vegan niet samen gaan is nu verleden tijd. Lazy Vegan heeft namelijk 3 kant-en-klare maaltijden die je zo vanuit de vriezer in de pan gooit (8 minuten opwarmen). Ik vind ze nog lekker ook. Slechts € 3.99 en 450 kcal per maaltijd. Ik heb er altijd eentje (of meer) in m’n vriezer klaarliggen. Meer info vind je op de site van Lazy Vegan. Te koop bij de Jumbo en Marqt. Ik bestel ze trouwens online bij de Jumbo, want ‘mijn’ Jumbo heeft ze niet en de Marqt is te ver weg.
 4. Vegan pizza van Dr Oetker. Ja, nóg zo’n gemakkelijke maaltijd. Wellicht iets minder gezond, maar hé, af en toe MOET je pizza eten, toch? En als veganist kun je dan vrijwel alle pizza’s wel vergeten, want: kaas. Ik heb de pizza’s met vegan kaas van Domino’s en Mammamia in Den Haag geprobeerd. Maar die zijn niet te eten. Deze vegan pizza van Dr Oetker (Rossa Vegetale) wel. Echt lekker! Te koop bij de Jumbo en Albert Heijn, in het vriesvak. Slechts € 2.75.
 5. Plenny Shake van Jimmy Joy. Als je vaker iets leest op Blik in de Keuken, dan ben ik niet alleen heel blij met je, maar dan heb je vast ook weleens mijn artikel over Plenny Shake gelezen. Dat is vrijwel elke dag mijn ontbijt. Het is een poeder dat je mengt met water. Gemakkelijk, snel, voedzaam én vegan! Of maak zelf een shake met verse ingedriënten, dat is ook zo gedaan. Bekijk hier het recept voor een übergezonde vegan shake.
 6. Quinoa met kokoscurry van Henri (kant-en-klaar). Ik had nog nooit gehoord van Henri, maar die maakt dus een shitload aan verse en lekkere kant-en-klaar maaltijden. Waaronder deze vegan curry. Dit is mijn favo vegan kant-en-klaar maaltijd. Onwijs lekker, gemakkelijk en gezond. Er zitten alleen maar verse ingrediënten in en verder geen zooi. Te koop bij de app-only (online) supermarkt Crisp, waar je wel meer vegan gerechten en producten vindt. Heb je nog nooit iets besteld bij Crisp? Google even en je hebt zo een € 15 kortingscode te pakken. Ik ben echt fan van Crisp!
 7. Ekomenu. Wil je graag veganistisch koken, maar heb je geen inspiratie? Of geen zin om boodschappen te doen? Dan kun je Ekomenu bestellen. Deze dienst van Ekoplaza biedt wekelijks wisselende gerechten, waarvan je er 3 of 4 kiest. Er zijn genoeg vegan gerechten waar je uit kunt kiezen (eventueel kies je ook andere niet-vegan gerechten). De boodschappen voor deze gerechten worden inclusief de recepten bij je thuisbezorgd – of je haalt het zelf op bij Ekoplaza. Een soort HelloFresh dus, maar dan met vegan gerechten. Ik bestel altijd voor 2 personen (ook al eet ik alleen), dat is omgerekend voordeliger dan voor 1 persoon. En dan kies ik bewust gerechten die ik kan invriezen of als lunch kan eten. Wil je het ook proberen? Stuur even een mailtje, dan stuur ik jou een kortingscode waarmee je 25% korting krijgt op je eerste Ekomenu.


Lekker vegan uit eten of lunchen in Den Haag

Tijdens mijn 6 weken 100% vegan, was het soms struggelen als ik buiten de deur at. Behálve als ik op plekken kwam waar de gehele keuken plantaardig is, of in elk geval een groot deel van de kaart. Dan kom je terecht in een vegan walhalla. Heerlijk! Ik kom nog steeds graag op deze plekken:

 • Fast & Vegan: mijn favo vegan spot in Den Haag. De ontbijt- en lunchgerechten zijn simpel en goed. Toegankelijk en niet overbodig hip. Ik heb inmiddels de hele kaart al geproefd en alsnog smaakt het naar meer. Wat hier geserveerd wordt, zou zo op Blik in de Keuken kunnen staan als recept. Helemaal ‘mijn ding’ dus. En dan werken er ook nog eens supergezellige mensen. Doe ze de groetjes als je langs gaat! :) – Google Maps link
 • Grote Markt – September / Zwarte Ruijter: voor een makkelijk, smakelijk vegan diner, ga ik graag naar September of de Zwarte Ruijter op de Grote Markt. Deze twee kroegen/eetcafés delen de keuken. Sinds een paar maanden is 30% van hun menukaart veganistisch. Erg fijn! Ik ben fan van de Beyond Burger en de Jackfruit Curry. – Google Maps link
 • Falafel & Hummus – Simpel tentje met absoluut de lekkerste falafel! En onzettend betaalbaar (gemiddeld € 4,50 per gerecht). – Google Maps link
 • Juni Café: naast dat dit sowieso een leuke (beetje verborgen) plek is in het centrum van Den Haag, kun je hier dus ook heel lekker veganistisch eten. Je kunt zelf een bord opscheppen en daarbij kiezen uit verschillende salades en warme gerechten, waarvan een deel veganistisch is. Je betaalt € 2.15 per 100 g. – Google Maps link
 • Foam: volgens mij al langere tijd een begrip in Den Haag. Het is een fijne, lichte plek met een open keuken. Goed eten en aardige mensen. En als het lekker weer is, kun je in de tuin zitten! Bij Foam kun je ook terecht voor vegan workshops en catering. – Google Maps link

Wil je ergens anders lekker vegan uit eten? Dan is de app Happy Cow superhandig. Dit is een soort Google Maps voor vegetarische en veganistische plekken – wereldwijd! Heb jij zelf tips voor vegan spots? Deel ze hieronder in de comments.Is veganistisch eten duurder?

Ik gaf 20% meer geld uit aan eten en drinken dan gemiddeld. Boodschappen doen bij Ekoplaza – wat ik voorheen bijna nooit deed – is echt duurder. Natuurlijk ‘moest’ ik ook ingrediënten inkopen waar ik langer mee doe, die ik voorheen nog niet had (voorraadkast). En zeker producten die speciaal vegan zijn – vooral vervangers – zijn duurder. Jammer trouwens dat bijvoorbeeld havermelk dubbel zo duur is als koemelk. En zo zijn er meerdere prijzige producten. Dit betekent overigens niet dat veganistisch eten per se duurder is. Als je nu bijvoorbeeld vaak vlees en vis koopt, dan ben je waarschijnlijk wel goedkoper uit als veganist. Ligt er allemaal ook aan wat, waar en wanneer je precies koopt. Ik verwacht dat als ik iets bewuster inkoop, ongeveer hetzelfde uitgeef als dat ik ‘normaal’ zou doen.Móet je vegan worden?

Dat moet je natuurlijk lekker zelf bepalen. Alhoewel… Ik zou je wel willen vragen om erover na te denken. En dan echt eerlijk erover na te denken. Elke dag slachten we 1,7 miljoen dieren in Nederland. Elke dag. Dat zijn 20 dieren per seconde. Holy fuck.

Mocht het slachten van dieren je niet overtuigen, denk er dan even aan dat we de wereld aan het kapot maken zijn. Juist veeteelt is de grootste milieuvervuiler. Je dacht misschien aan auto’s, bussen, vrachtwagens, vliegtuigen en treinen. Die helpen ook niet echt mee, maar veeteelt is absoluut de grootste vervuiler.

En als je dacht dat je dan straks de enige ‘vegan’ bent… Dat is allang niet meer zo. In Nederland zijn er naar schatting 122.000 veganisten (in 2020) terwijl dat er in 2016 nog 70.000 waren. En dat betekent dat het steeds gemakkelijk wordt om veganistisch te eten. Er zijn en komen meer producten, meer vegan restaurants / cafés, meer kookboeken, meer inspiratie, etc.

Je kunt het ook omdraaien: Waarom eet je eigenlijk wél dierlijke producten? Omdat je graag wilt dat er dieren geslacht worden? Omdat je onze planeet graag naar de knoppen helpt? Omdat je liever ongezond eet? Klinkt hard, maar we kijken graag weg van ‘vleesschaamte‘. Nog meer dan alcoholgebruik praten we onze vleesconsumptie goed. Eigenlijk houden we onszelf een beetje voor de gek. Dat deed en doe ik ook nog steeds. Toch probeer ik dit nu te doorbreken en betere keuzes te maken. Ik hoop dat jij dat ook doet.

Ga eens bij jezelf na welke duurzame keuzes je al maakt en hoe je dit kunt uitbreiden. Voor mij ziet dat er zo uit: ik eet nu 80-90% veganistisch. Als ik zelf kook, is het meestal veganistisch. Als ik uit eten ga, probeer ik te kiezen voor een vega(n) optie. Als ik bij vrienden ga eten, wil ik voor nu nog niet te moeilijk doen en eet ik wat de pot schaft. Ik heb geen auto, ik reis altijd met OV en de fiets, ik ben minimalistisch, ik heb geen televisie, ik gooi bijna geen voedsel weg, ik kies steeds vaker voor lokale en seizoensproducten, mijn witgoed heeft minimaal het energielabel A++, ik heb geen droger, ik scheid m’n afval (papier/glas/plastic/organisch), ik kook op inductie, ik verbruik slechts voor € 21 in de maand aan gas, water en licht, ik gebruik een mentruatiecup en Nuud deodorant, ik heb nooit de verwarming aan en ik douche kort. Ruimte voor verbetering bij mij: (ondanks het compenseren van de CO2) minder vliegen, het overstappen naar een duurzame bank en 100% veganistisch eten. Wat kun jij nog verbeteren?

Ikzelf ben dus nog geen veganist geworden. Na 6 weken geproefd te hebben aan plantaardig dieet, ben ik alsnog wat zuivel (kaas!) en heel af en toe vlees en vis gaan eten. Waarom? Omdat ik de stap naar 100% veganistisch nog te groot vind. En dat is natuurlijk een egoïstische keuze, want eigenlijk zeg ik hiermee dat ik de moeite nog niet wil doen voor een betere wereld. En dat wringt.

Hoe ik het nu doe: ik probeer regelmatig voor plantaardig voedsel te kiezen en heb dit in de afgelopen maanden steeds meer gedaan. Het komt erop neer dat ik nu ongeveer voor 80% veganistisch eet. Wellicht maak ik ooit de stap naar 100% veganistisch.

Ik wil jou uitdagen om het eens te proberen. Eet een dag veganistisch. Of 3 dagen. Of een week. Of probeer het eens een maand. Of net zoals ik 6 weken. Teveel? Begin dan gewoon eens met het af en toe koken van een veganistisch gerecht. Of ga een keer eten in een veganistisch lunchtentje of vegan restaurant. Elke keer dat jij kiest voor veganistisch eten, kies je voor een betere wereld, minder dode dieren én betere gezondheid voor jezelf. Dus elke keer telt mee.25 Gemakkelijke vegan recepten

Eén van de redenen om mezelf 6 weken onder te dompelen in het veganisme, was om nieuwe vegan recepten te ontwikkelen, die allemaal gemakkelijk te bereiden én lekker zijn. Hier vind je de 25 vegan recepten. Geniet ervan!De lekkerste vegan kaas

Vegan kaas haalt het niet bij dierlijke kaas, qua smaak. Voor mij is dat het lastigste om op te geven. In the end zou je wel moeten, als je echt veganistisch wilt zijn. In elk geval is minderen al een goed idee. Dus dan zoek je een goed alternatief om aan je cheese cravings te voldoen. Ik heb al een hoop vegan kazen geprobeerd, maar veel daarvan smaken chemisch en hebben een rare, plakkerige structuur, die niet lijkt op de romige, echt kazige structuur. Tóch ben ik tot nu toe twee vegan kazen tegengekomen die echt heel goed in de buurt komen. Echt echt echt. Het kan dus.

Het zijn deze 2 veganistische kazen:

 1. Alternatief voor Parmezaanse kaas: de This is Not Parmesan van het merk Willicroft. Te koop in hun online shop, of in hun winkel in Amsterdam. Maar ook te bestellen via Crisp of Picnic.
 2. Alternatief voor Camembert: bijna niet van echt te onderscheiden (die test ga ik nog een keer doen bij iemand), de Cashew Camemberti van Rosie & Riffy. Ik was echt onder de indruk. Te koop bij een paar winkels in Amsterdam en België (zie hier de lijst). Of bestel via Vegan Mission of de webshop van Willicroft.Vegan inspiratie

Mocht je nog verder willen lezen of kijken over plantaardig eten (en leven), dan raad ik je deze boeken, apps, documentaires, films en Instagram accounts over veganisme aan:

 • Boek: How not to die (EN) / Hoe overleef je (NL) van Michael Greger. Deze arts pleit voor een plantaardig dieet, omdat het wetenschappelijk is bewezen dat het vroegtijdig overlijden en allerlei lichamelijke gebreken (zoals ziektes) kan voorkomen. In dit boek komt hij met talloze bewijzen en tips hiervoor. Vaak zijn dit soort boeken gortdroog – maar dit leest juist lekker weg! Leerzaam en inspirerend.
 • Documentaire: Cowspiracy – te zien op Netflix. Eigenlijk een must voor iedereen om te kijken. Vooral als je nog (weleens) vlees eet. Cowspiracy laat zien dat veeteelt het schadelijkst is voor het milieu. En ook hoe daar op slinkse wijze vooral niet over gepraat wordt. Een grotere eye-opener bestaat niet.
 • Website / app: Wil je vega(n) ontbijten bij jou in de buurt, of juist op een locatie waar je niet bekend bent? Happy Cow verzamelt vega(n) spots over de wereld. Een soort Google Maps dus. Ook als mobile app!
 • Terugkijken: Zondag met Lubach. In deze aflevering zette Arjen Lubach een heleboel mensen aan het denken door schokkende beelden van het slachten en vergassen van kippen en varkens te laten zien. Ik vond het heftig en uiteraard niet fijn om naar te kijken, maar het is wel de realiteit. Misschien moet jij die ook maar eens onder ogen zien…
 • Artikel: Mens kijkt nog meer weg van vleesschaamte dan van alcoholvrees. Ik vond dit een verhelderend artikel over hoe we vleesconsumptie goed praten. Dat komt dus blijkbaar door het fenoneem ‘cognitieve dissonantie’, wat in dit artikel wordt toegelicht.
 • Film: Gamechangers. Niet alle beweringen en (conclusies uit) onderzoeken in deze film schijnen te kloppen, maar desondanks geeft deze film een verfrissende blik op wat voor positief effect plantaardig eten heeft op je lichaam.
 • Kookboeken: Van de vegan kookboeken die ik tot nu toe getest heb, is Vegan Comfortfood van Lisa Stelt de meest toegankelijke. Energy & Vegan van Alexander Gershberg vind ik ook fijn, vooral omdat het Japans geörienteerd is, maar de recepten zijn wat ingewikkelder qua ingrediënten en technieken. Everyday Vegan was echt een miskoop: de recepten spreken me niet aan en voordat je aan de slag kunt, moet je eerst de hele Ekoplaza leegkopen. Extra tip: niet 100% vegan, maar wel vega (met ook vegan recepten) zijn de fijne kookboeken van Anna Jones.
 • Klimaatgids: De Correspondent heeft een complete klimaatgids geschreven met duidelijke uitleg en tips over wat jij kunt doen tegen klimaatverandering. Leest heerlijk weg en werkt als een goede checklist.
 • Instagram accounts:
  • Huh is this vegan? – een overzicht van vegan producten die je op allerlei plekken kunt kopen.
  • Lazy Cat Kitchen – Ania uit Bristol deelt recepten waar ik altijd meteen honger van krijg.
  • Gaz Oakley – Deze YouTuber heeft al meer dan 1 miljoen volgers en inspireert enorm op Instagram.

Heb jij tips over veganistisch eten? Een goed recept, een fijne spot, een lekker product… Alle tips helpen! Deel ze hieronder in de comments. Vragen stellen mag natuurlijk ook.