Hartige taart met chorizo & tomaat

Hartige taart met chorizo en tomaat

Oh, dit is altijd weer zo verrassend lekker. En ontzettend simpel om te maken. Kan goed als hoofdgerecht, maar in tapasstijl doet -ie het misschien nog wel beter. Of als lunch… Eigenlijk is deze hartige taart altijd goed.

Dit heb je nodig

8 punten voor tapas of hoofdgerecht voor 2 à 3 personen

  • 1 rode ui
  • 125 chorizo (worst) of boeren metworst
  • 6 plakjes hartig taartdeeg (vriezer), ontdooid
  • 100 ml slagroom
  • 5 eieren
  • paar takjes verse peterselie
  • 4 tot 6 trostomaten
  • boter (om in te vetten)
  • olijfolie
  • eventueel (extra): feta

Zo maak je het

Vulling maken: Snipper de rode ui. Ontvel de chorizoworst (of boeren metworst) en snijd in halve plakjes of blokjes. Verhit wat boter in een pannetje en bak hierin de ui en worst op middelhoog vuur, ongeveer 5 minuten. Roer af en toe.

Klop de eieren met de slagroom in een kom. Roer de worst en ui erdoorheen. Pluk (of knip) de blaadjes peterselie van de stengels en hak ze fijn. Voeg dit toe aan de vulling. Breng de vulling op smaak met wat zout en peper.

Taart maken: Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet een springvorm (formaat: 24 tot 28 cm diameter) in met wat boter. Bekleed de vorm met de plakjes taartdeeg. Dit kun je doen door ze passend te snijden en direct in de vorm te leggen, of door ze eerst aan elkaar te rollen met een deegroller en dan in de vorm te leggen. Aan de rand maak je ‘m in ieder geval 3 cm hoog.

Giet de vulling in de taart. Zorg ervoor dat de worst verdeeld is over de bodem. Was de tomaten en snijd ze in plakken. Leg de tomaten bovenop de vulling. Het is niet erg als ze er een beetje inzakken. Bestrooi eventueel met wat feta. Vouw de randjes deeg een beetje naar binnen.

Besprenkel met wat olijfolie en bak de taart ongeveer 35 tot 40 minuten in de oven. Haal de taart uit de oven en laat ‘m 5 minuten staan voordat je ‘m aansnijdt. Geniet ervan!

Taart over? Bewaar het afgedekt met aluminiumfolie (of vershoudfolie) maximaal 3 dagen in de koelkast. Je kunt het koud eten, of warm het 15 minuten op in de oven op 180 graden.