Geroosterde groenten in Ottolenghi stijl

Yotam Ottolenghi is een Israëlische-Engelse kok die bekend staat om het omtoveren van groenten in iets goddelijks. Groenten eten is ineens weer een feestje sinds we de ‘Ottolenghi touch’ kennen. Hij inspireert me enorm, vooral met zijn kruidengebruik. En ik vind het knap hoe hij het voor elkaar heeft gekregen dat iedereen meteen weet dat je lekker gaat eten als je ‘iets van Ottolenghi’ hebt gemaakt. Dit recept is geïnspireerd door één van zijn sublieme dressings, eentje met tahin en Za’atar. Geniet!



Dit heb je nodig

2 personen

  • 400 g pompoen
  • 1 puntpaprika
  • 1 rode ui
  • kerriepoeder
  • chilivlokken
  • 2 handjes sla (melange)
  • 2 wraps
  • kleine handvol pijnboompitten
  • 3 el sesamzaadjes

Ottolenghi dressing

  • 2 el tahin
  • 2 el water
  • 1 citroen
  • 1,5 tl Za’atar
  • klein teentje knoflook
  • 1 el olijfolie


Zo maak je het

Verwarm de oven voor op 200 graden. Schil en snijd de pompoen in blokjes (indien je een hele pompoen gebruikt). Verwijder de zaadlijsten uit de puntpaprika en snijd ‘m in grove stukken. Ontvel de ui en snijd ook in grove stukken.

Meng de pompoen, paprika en ui met 1 el olijfolie in een kom. Voeg wat kerriepoeder, chilivlokken, zout en peper toe. Verspreid de groente over een met bakpapier beklede bakplaat, of gebruik een ovenschaal. Rooster de groenten 30 minuten in de oven (schep halverwege even om).

Maak de dressing: Ontvel het knoflookteentje en pers de citroen uit. Meng het citroensap met de tahin, het water, de Za’atar, het knoflookteentje en de olijfolie in een keukenmachine (of met een staafmixer) tot een glad, gemengd geheel. Proef en voeg eventueel wat zout en peper toe. Eventueel voeg je nog wat water toe als je een dunnere dressing wilt.

Rooster de pijnboompitten in een droge pan op laag vuur, totdat ze lichtbruin zijn (vaak omschudden). Doe hetzelfde met de sesamzaadjes.

Verwarm de wraps volgens de aanwijzingen op de verpakking. Leg er vervolgens wat sla (melange) op, en verdeel de geroosterde groenten erover. Besprenkel met de tahin dressing en bestrooi met de pijnboompitten en sesamzaadjes.

Eet smakelijk!