5 Tips voor foodfotografie met een smartphone

Met foodfotografie kun je heel ver gaan. Maar wij willen het simpel houden. Tegenwoordig kun je met een smartphone prima foto’s maken. En met deze tips worden ze nét even beter. Alle foto’s op Blik in de Keuken zijn met een smartphone gemaakt. Nu jij!

1. Gebruik daglicht

Het beste licht om voedsel in te fotograferen, is daglicht. En dan het liefst om 12 uur ‘s middags. Maak je foto’s buiten. Of binnen, dicht bij het raam. Doe dit uit de zon, want zonlicht maakt je foto’s te geel. Is er teveel bewolking? Dan krijg je een wat blauwere tint. ‘s Avonds kun je het beste je normale verlichting zoveel mogelijk dimmen en een daglichtlamp gebruiken. Gebruik in elk geval nooit je flitser. Met een stuk wit karton kun je het licht tegenover je lichtbron weerkaatsen. Speel hiermee om de juiste verhouding tussen licht en schaduw te creëren.

Op een rijtje:

  • Gebruik daglicht (desnoods met een daglichtlamp)
  • Gebruik geen flitser
  • Gebruik een stuk wit karton

2. Zoom nooit in

Omdat de meeste smartphones een kleine sensor hebben en het zoomen digitaal gebeurt, krijg je slechtere kwaliteit foto’s. Je kunt beter de foto’s naderhand bijsnijden.

3. Denk na over compositie & aankleding

Gebruik eens andere borden dan je normaal gesproken gebruikt, of serveer een home made hamburger op een robuuste houten snijplank. Plaats een vaas bloemen, peper & zoutstel, mooi servet, een ingrediënt dat je nog over hebt, of iets dergelijks, op de achtergrond. Het is dan extra mooi als je focust op het eten (sommige smartphones kunnen dat tegenwoordig) en dat de achtergrond vager is.

Groene kruiden, kaas of bijvoorbeeld gehakte nootjes bovenop een gerecht zien er altijd extra goed uit. Denk ook na over de ondergrond waar je gerecht op staat. Heb je bijvoorbeeld een mooie houten vloer? Zet dan daar eens je bord op. Of juist op een zwarte tafel. Heb je een gerecht met wat saaiere kleuren? Leg er dan een felgekleurd servet of kleed bij. Probeer zo te spelen met de kleuren en bijpassende achtergrond.

Qua opmaak van je borden vinden wij het altijd leuk om het een beetje “normaal” te houden. Dat kan nog best leuk zijn. Soms fotograferen we het juist als het nog in de pan of in de tajine zit. Bij een taart is het vaak mooi om een stukje te fotograferen in plaats van de hele taart (die kun je wel mooi op de achtergrond laten staan). Een pizza is vaak juist weer mooier in zijn geheel.

4. Probeer een andere hoek

Neem een foto bijvoorbeeld vanuit een lage hoek, zodat je net over de rand van het bord kijkt. Bij een bord pasta ziet ‘t er goed uit als je foto van precies bovenaf neemt. Bij een hamburger wil je juist de zijkant zien. Je hoeft trouwens niet altijd het hele gerecht op de foto te zetten, je kunt ook juist een stuk van het bord fotograferen en een deel van de achtergrond meepakken. Probeer meerdere kanten om te zien hoe je gerecht het mooiste uitkomt.

5. Bewerk je foto’s

Naderhand bewerken is met foto’s van een smartphone vaak nog nodig. Wij komen al heel ver met het gratis online programma Pixlr Express. Hierin open je een foto en kun je spelen met:

  • Bijsnijden. Doe dit via Adjustment > Crop. Versleep en verklein/vergroot het vak zo totdat je tevreden bent over de uitsnede.
  • Bijkleuren. Via Adjustment > Color kun je de foto bijkleuren. Met ‘Hue’ speel je met groen en rood, maar dit is eigenlijk alleen nodig als je een foto onder TL-licht gemaakt hebt. Met ‘Saturation’ sleutel je aan de verzadiging, dit versterkt of verzwakt de kleuren. Tot slot kun je met ‘Lightness’ de foto iets oplichten of juist donkerder maken. Wees voorzichting met deze instellingen, gebruik ze met mate, zodat de foto nog wel realistisch blijft.
  • Contrast. Hiermee werken wij het meeste. Ga naar Adjustment > Contrast. Vaak werkt het goed als je de foto iets meer brightness geeft en wat meer contrast.

Pixlr Express biedt ook nog filters aan, maar deze raden we af. Dit verandert namelijk je hele foto, dus de kleuren die je eigenlijk niet wilt veranderen, veranderen mee. Sla tot slot je foto op (in de linker bovenhoek).

Heb jij zelf nog tips? Deel ze hieronder!