Crème brûlée

Crème brûlée

Wie houdt er niet van? De ijskoude, frisse crème en het krokante suikerlaagje. Om daar te komen, heb je een goed recept nodig. Geloof me, wij hebben er ontzettend veel geprobeerd. Dit is de beste. Geniet ervan! :)

Dit heb je nodig

4 personen

Zo maak je het

Verwarm de oven voor op 170 graden. Zet een pannetje op laag vuur en verwarm hierin de melk met het vanillestokje erin. Roer af en toe. Zodra de melk zachtjes begint te koken, haal je het van het vuur. Dit zal ongeveer 10 minuten duren.

Haal het vanillestokje uit de melk en leg dit op een snijplank. Snijd met een scherp mes het vanillestokje over de lengte open. Schraap met de botte kant van het mes het merg eruit. Roer het merg door de melk met een garde.

Splits de eieren, zodat je de 5 eidooiers hebt. Klop dit samen met de 60 g suiker tot een lichtgele romige massa. Voeg de warme melk hier al roerend aan toe. Voeg ook de slagroom toe.

Giet dit mengsel in 4 bakjes (5 past soms ook nog wel). Zet de bakjes in een braadslede of ovenschaal. Vul de ovenschaal voorzichtig met warm water, totdat het water net zo hoog staat als het mengsel in bakjes. Zet het zo 45 tot 60 minuten in de oven. Controleer de laatste 15 minuten welke bakjes al klaar zijn. De crème moet er stevig uitziet, hij mag maar heel licht trillen. Als de bakjes 10 minuten uit de oven zijn, zet je ze minimaal 2 uur in de koelkast om af te koelen en verder op te stijven.

Zorg ervoor dat de crème door en door koud is als je het serveert. Vlak voor het serveren bestrooi je de crème gelijkmatig met een dun laagje rietsuiker. Met een gasbrander brand je de suiker totdat het lichtbruin wordt. Serveer direct. Een crème brûlee is perfect als het suikerlaagje dun en krokant is en de crème zelf zacht en fris is.

Tip: Je kunt de crème tot 3 dagen van te voren al maken. Vaak is -ie het lekkerst als je ‘m de dag van te voren hebt gemaakt. Bewaar de bakjes met de crème afgedekt met vershoudfolie in de koelkast, tot gebruik (tot je het suikerlaagje gaan aanbrengen).