Bloemkoolrisotto met pangrattato

Bloemkoolrisotto met pangrattato

Dit is weer zo’n perfect voorbeeld van simpele ingrediënten die samen een subliem gerecht worden. Heerlijke romige risotto met de pittige touch van pangrattato. Pangrattato is broodkruim dat je mengt met smaakvolle ingrediënten en daarna bakt. Heerlijk krokant en echt een toevoeging bovenop je risotto, maar ook bovenop een gebakken visje of salade.

Dit heb je nodig

2 personen

  • Een stuk ciabatta of stokbrood (zonder pitjes), ongeveer 12 cm lang
  • halve rode peper
  • theelepel gedroogde chilivlokken
  • halve citroen
  • snufje kaneel
  • olijfolie
  • 250 g bloemkool(roosjes)
  • 1 witte of gele ui
  • 2 stengels bleekselderij
  • 2 ansjovisfilets (uit blik)
  • glas droge witte wijn
  • 500 ml groentebouillon
  • 100 g risotto
  • klontje boter
  • handvol geraspte Parmezaanse kaas
  • paar takjes verse peterselie

Zo maak je het

De pangrattato maken: Rasp de schil van de halve citroen. Scheur het brood in  grove stukken en doe dit samen met de halve rode peper, chilivlokken, citroenrasp, kaneel en een scheutje olijfolie in een keukenmachine. Maal tot grove kruimels. Zet een koekenpan met anti aanbaklaag op middelhoog vuur en bak hierin het broodkruim totdat het lichtbruin kleurt. Schep het daarna op een bord.

Risotto maken: Snijd de roosjes van de bloemkool en halveer ze zo nodig (ze moeten niet meer te groot zijn, zodat ze mooi mengen door de risotto). Ontvel de ui en snipper ‘m. Schil de bleekselderij en snijd ‘m in kleine stukjes. Snijd de ansjovis in een paar stukjes.

Kook 500 ml water in een waterkoker, giet het over in een pannetje, voeg het groentebouillonblokje toe en zet dit op laag vuur. Voeg de bloemkoolroosjes toe aan de zachtjes kokende bouillon om ze voor te koken. Dit duurt ongeveer 8 minuten. Schep ze er dan uit en leg ze op een bord (bewaar de bouillon!).

Zet een kleine wok of pan met anti aanbaklaag op middelhoog vuur en voeg wat boter toe. Bak hierin de ui, bleekselderij en ansjovis 5 minuten. Voeg de risotto toe en meng het geheel. Laat het een minuut of twee meebakken, totdat de risotto korrels beginnen te glanzen en een nootachtige geur afgeven. Voeg dan de wijn toe en roer. 

 Zodra de wijn is opgenomen door de risotto voeg je wat bouillon toe. Roer en wacht weer tot het is opgenomen. Voeg telkens een beetje bouillon toe. Na ongeveer 10 minuten voeg je de voorgekookte bloemkool toe. Blijf hierna bouillon toevoegen totdat je proeft dat risotto gaar is.

Pluk ondertussen de blaadjes van de peterselie en hak dit fijn. Rasp de Parmezaanse kaas. 

Haal de risotto van het vuur zodra deze gaar is en voeg een klontje boter, de Parmezaanse kaas en peterselie toe. Roer nog niet maar leg een deksel op de pan en laat het zo 7 minuten staan. Roer het daarna door en serveer direct met het broodkruim (de pangrattato) erover.

Eet smakelijk!