BBQ recept: de perfecte hamburger

BBQ recept: Hamburger

Je hebt maar drie dingen nodig voor de Mother of all Burgers: goed vlees, een BBQ en dit recept. Wees voorbereid op een extreem lekkere ervaring. Man man man, dit is hoe een hamburger moet zijn.

Dit heb je nodig

2 personen

  • 2 hamburgers van de beste kwaliteit
  • 1 rode ui
  • witte wijnazijn
  • paar augurkjes
  • 2 (hamburger)broodjes
  • 2 el mayonaise
  • 1 el ketchup
  • 1 tl Tabasco
  • 1 tl Chipotlesaus
  • 1 tl worcestersaus
  • zakje ijsbergsla
  • mosterd
  • 4 plakjes Cheddar kaas
  • paar plakjes ontbijtspek
  • BBQ (liefst met deksel)

 

Zo maak je het

Zorg ervoor dat je burgers op kamertemperatuur zijn, dus haal ze op tijd uit de koeling. Stook je BBQ lekker op, je hoeft maar kort te bakken, dus je verhouding houtskool mag wat hoger zijn ten opzichte van de briketten (2/3 houtskool, 1/3 briketten). Heb je een thermometer in je BBQ? Ga dan voor minimaal 200 graden.

Snijd de rode ui in halve ringen. Leg ze in een schaaltje en schenk er wat witte wijnazijn overheen en laat het zo staan (dit haalt het scherpe van de ui af).

Snijd de augurken in lange plakjes. Snijd de broodjes overdwars doormidden. 

Meng 2 el mayonaise, 1 el ketchup, 1 tl Tabasco, 1 tl  Chipotlesaus en 1 tl Worcestersaus in een grote kom door elkaar. Voeg wat zout en peper toe. Meng twee handenvol ijsbergsla hierdoorheen. 

Grill eerst de broodjes, door ze met de binnenkant naar onder op de BBQ te leggen. Hou ze goed in de gaten, zodat ze niet te hard gaan. Haal ze van de BBQ, en beleg de onderkant met wat ijsbergsla (met de saus), augurkjes en rode ui (zonder de azijn). 

Leg de hamburgers op het heetste gedeelte van je BBQ. Leg ook de plakjes ontbijtspek erbij. Leg de deksel op de BBQ (als je die hebt). Draai de hamburgers na ongeveer 2 minuten om. Heb je een BBQ zonder deksel? Draai de hamburgers dan pas na 4 minuten om.

Smeer wat mosterd en Tabasco op de kant die net gebakken is (met de achterkant van een lepel, of met een kwastje). Bak de burgers nog 2 tot 4 minuten aan de andere kant (afhankelijk van de dikte en met de deksel op je BBQ). Vergeet de ontbijtspek niet te draaien en haal het eraf als dat knapperig is geworden.

Draai de hamburgers weer om, en besmeer de net gebakken kant met een beetje Tabasco en mosterd. Leg dan 2 plakken Cheddar op elke burger en leg daarna meteen weer de deksel op de BBQ. Laat de kaas zo 1 minuut smelten. Leg daarna de burgers op de broodjes, en top nog af met wat extra ijsbergsla (met saus), gebakken ontbijtspek en nog een klein beetje ketchup.

En maak je dan klaar om een hap te zetten in de heerlijkste burger ooit.

Geniet ervan.