5 tips voor een goed kerstdiner

Kerst is voor ons altijd weer een goed excuus om lekker lang in de keuken te staan. Of je nu uitgebreid gaat koken, een maaltijdbox gebruikt of juist zo snel mogelijk klaar wilt zijn, deze 5 tips voor een goed kerstdiner komen altijd van pas.

1 – Weet wat je maakt.

Alles wat wij maken voor gasten, hebben we eerder zelf al eens getest. Zo weet je zeker dat het lekker is en heb je de handelingen al een keer gedaan. Dit scheelt gestress in de keuken en je kunt het recept nog naar eigen hand zetten. En dat voorproeven is al een feestje op zich!

2 – Begin op tijd.

Kies gerechten waarbij je veel al kunt voorbereiden. Bijvoorbeeld sausjes of een bodem die je eerder die dag, of zelfs dagen ervoor al kunt maken. Zo hoef je op het moment zelf alleen alles nog “in elkaar te zetten”. Maak je veel – iets ingewikkeldere – recepten? Maak dan net als wij een tijdsplanning. Doorloop alle recepten en schrijf de handelingen los op. Sorteer de handelingen en hoppa, daar is je planning. Dit geeft je vaak een hoop rust.

3 – Doe het samen.

Steeds populairder, en ook helemaal geen gek idee: verzorg samen met je gasten het diner. Laat bijvoorbeeld iedereen een gang maken. Of kook samen iets. Of laat iedereen 2 soorten ‘tapas’ meenemen, zodat je bij elkaar allerlei lekkere hapjes hebt. Ook leuk: iedereen verzorgt één gang met een bijpassende wijn (of andere drank).

4 – Houd de porties klein.

Bij Kerst denken veel mensen aan eten… en aan het volle gevoel dat ze ná het diner hebben. Zonde dat er vaak teveel gemaakt en gegeten wordt, waardoor de smaak verloren gaat en eigenlijk niet meer belangrijk is. Maak kleine porties, echt nog kleiner dan je al dacht. Maak je bijvoorbeeld een driegangen menu, maak dan iets meer dan de helft van hoofdgerecht per persoon. Maak je een zesgangen menu, houd dan een normale 1 persoons portie voor 3 of 4 man aan.

5 – Maak de juiste combinaties met wijn… of bier.

Bedacht wat je wilt maken? Vergeet dan een mooie wijn erbij niet. Of bier. Eén van de gangen die wij dit jaar maken is een trio van risotto’s, met bij elke risotto een ander speciaalbier erbij. Toegegeven, bier bij eten is lastiger dan wijn. Dit komt omdat bier vaak te bitter smaakt bij eten. Zoek daarom naar wat zachtere, romige bieren. Wij schenken dit jaar o.a. De Witte Parel en een Great Eastern IPA. Qua wijn kun je de volgende tips gebruiken:

  • Bij pittige gerechten schenk je een Grüner Veltliner of Riesling.
  • Bij gegrilde vis (of gevogelte) kun je gaan voor een wat zwaardere Chardonnay.
  • Bij meer ziltige (rauwe) vis past een Chablis goed.
  • Bij wat meer vettige gerechten (zalm of gerechten met olijfolie) kun je een Sauvignon blanc serveren.
  • Bij rood vlees kies je voor een Cabernet Sauvignon of Shiraz.

Proef het eerst een keer voor, zodat je zeker weet of de wijn erbij past. En laat je vooral adviseren door de wijnverkoper.

Heb je zelf nog tips of wil je iets weten? Zet het hieronder in de comments of mail ons op info@blikindekeuken.nl.