5 Spaanse tapas in 50 minuten

Ken je dat? De zon schijnt en je kunt de rest van de dag aan niets anders denken dan tapas. Van die heerlijke, smaakvolle hapjes met een goed glas stevige, rode wijn. Precies dat. Met deze recepten zet je binnen 50 minuten 5 tapas op tafel. Het genieten kan snel beginnen. Ook als de zon niet schijnt trouwens ;)

Dit heb je nodig

voor 2 à 3 personen

patatas bravas (aardappeltjes)

  • 400 g voorgekookte aardappelen
  • 1 kleine (rode) ui of sjalot
  • 2 tenen knoflook
  • 2 tot 3 verse Spaanse rode pepers
  • paar takjes verse tijm
  • 1 blik tomatenblokjes
  • paprikapoeder (potje)
  • eventueel: 1 el venkelzaad
  • zout, peper en olijfolie

albóndigas (gehaktballetjes)

  • 200 tot 250 g half-om-half gehakt
  • 1 ei
  • paar el paneermeel
  • chilivlokken (gedroogd)
  • 2 el paprikapoeder (potje)
  • paar el gehakte verse groene kruiden, zoals peterselie
  • zout en peper
  • saus van de patatas bravas (zie hierboven)

chorizo

  • halve chorizoworst (125 g)
  • scheut rode wijn

pintxos atún (broodjes tonijn)

  • 6 sneetjes stokbrood
  • 1 blikje tonijn
  • paar plakken gegrilde paprika (pot)

manchego

  • 8 tot 10 plakjes manchego
  • goede olijfolie
  • 2 takjes verse tijm

eventueel kant-en-klare hapjes om aan te vullen:

  • allioli met brood
  • serrano ham
  • fuet (gedroogde worst)
  • olijven

Zo maak je het

Patatas bravas (saus): Snijd de ui en 1 teen knoflook fijn. Verhit wat olie in een pan en bak de ui en knoflook 5 minuten op laag vuur. Snijd ondertussen de rode pepers in de lengte doormidden, verwijder de zaadjes en hak het verder fijn. Voeg dit toe aan de pan en laat het 3 minuten meebakken. Pluk ondertussen de blaadjes van een paar takjes tijm en voeg dit ook toe. Roer de tomatenblokjes erdoor, voeg wat zout en peper toe en laat de saus zo een klein half uurtje pruttelen.

Albóndigas: Leg het gehakt in een grote kom en voeg het ei, de paneermeel, wat chilivlokken (let op: deze zijn pittig), het paprikapoeder, de verse groene kruiden, zout en peper toe en kneed het met je handen door elkaar. Rol kleine balletjes van het gehakt. Verwarm een (hapjes)pan op middelhoog vuur en voeg wat Croma (of andere bakboter) toe. Bak de gehaktballetjes in 8 minuten rondom bruin en zet het vuur lager.

Pintxos atún: Verwarm de oven voor op 180 graden. Snijd het stokbrood in 6 sneetjes (als je dat nog niet gedaan had). Verdeel de tonijn over de 6 broodjes. Snijd wat gegrilde paprika in stukken, die precies op het broodje passen en leg dit op de tonijn. Leg de broodjes op een bakplaat en zet dit 8 minuten in de oven.

Patatas bravas (afmaken): Pureer de saus in met een staafmixer of in een blender. Laat het even zo staan. Verhit ondertussen wat olijfolie in een pan (dit kan in dezelfde pan als waarin je de saus gemaakt hebt). Bak de aardappeltjes in ongeveer 10 tot 12 minuten op middelhoog vuur gaar. Bestrooi met paprikapoeder, zout en (eventueel) venkelzaad. Ontvel de andere teen knoflook en pers deze uit boven de pan.

Chorizo: Ontvel de worst en snijd ‘m in plakjes. Zet een kleine pan op middelhoog vuur en bak de chorizo (zonder boter of olie) in een paar minuten licht knapperig. Blus af met een scheut rode wijn en laat het een paar minuten pruttelen.

Afmaken: Snijd de manchego in dunne plakjes en leg dit op een plank of bord. Besprenkel met goede olijfolie en pluk hierboven de blaadjes van twee takjes tijm. Zet de oven nog even op de grillstand (3 minuten) om de broodjes tonijn nog extra te verwarmen. Schep wat saus bij de aardappeltjes en roer om. Haal daarna van het vuur. Voeg ook een klein beetje saus toe aan de gehaktballetjes. Deze tapas is ook klaar om te serveren. Haal de broodjes uit de oven en serveer ze. Schep de chorizo met de wijn in een kommetje en serveer. Geniet van je zelfgemaakte tapas!

En welke wijn drink je er dan bij? Een Spaanse! Neem bijvoorbeeld een tempranillo (druif) of een wijn uit de Rioja (streek).

Saus van de patatas bravas over? Het blijft afgedekt nog 3 dagen houdbaar in de koelkast. Of vries het in (3 maanden houdbaar). Heerlijk om nog een keer dit gerecht te maken, of bijvoorbeeld op je hamburger of pizza.

Nog meer lekkere tapas:

  • Garnalen in olie met knoflook, peper en peterselie. Ontdooi 10 tot 15 diepvriesgarnalen en leg ze in een ovenschaal. Verwarm de oven voor op 210 graden. Meng 6 eetlepels olijfolie met 1 gehakte Spaanse peper (zonder zaadjes), 2 tenen knoflook en wat zout. Pureer dit eventueel met een staafmixer voor een betere smaakverdeling. Schenk de olie bij de garnalen en zet ze voor 15 minuten in de oven. Garneer met wat fijngehakte peterselie.