4 x 5 Tips voor La Palma

Oh la la La Palma. Wát een magisch eiland. Als je even helemaal tot rust wilt komen en je wilt laten overdonderen door overweldigende natuur, dan is dit eiland jouw spot. Eigenlijk wil ik dit – nog relatief onbekende – eiland liever voor mezelf houden – maar toch deel ik mijn beste tips met je. Zo ben ik. Enjoy it now, thank me later.

Eind 2018 deed ik iets wat ik nog nooit had gedaan: de feestdagen skippen. Ik had zin om even weg te zijn van alles. Ik zocht een plek die zou voldoen aan twee minimale eisen die ik had: veel natuur, weinig mensen.

Een vriendin tipte me op La Palma. Nee, niet Palma de Mallorca. En ook niet Las Palmas. Maar dit schattige, kleine eilandje in de Atlantische Oceaan. Het is één van minder bekende Canarische Eilanden. Veel Nederlandse toeristen vliegen naar Gran Canaria, Fuerteventura of Tenerife. La Palma wordt om de één of andere reden niet zo vaak bezocht. Laten we dat zo houden, want de rust op dat eiland is onbetaalbaar.

Een paar maanden later ben ik nóg een keer gegaan. Geloof me, La Palma werkt verslavend.

La Isla verde (het groene eiland) en La Isla bonita (het mooie eiland) zijn terechte bijnamen voor La Palma. Het is er sprookjesachtig mooi. En het contrast tussen de zwarte vulkanische grond, de felgroene vegetatie en de knalblauwe oceaan (en lucht) levert mooie plaatjes en onbeperkt “Ooohs” en “Aaaahs” op.

Op La Palma kun je eigenlijk maar drie dingen doen: hiken (wandelen), goed eten & drinken en chillen. Wat mij betreft is dat de perfecte combinatie om echt tot rust te komen. Het eiland is niet echt geschikt voor kinderen, heeft daarnaast niet zoveel stranden waardoor het massatoerisme achterblijft en op een groot gedeelte van het eiland vind je alleen maar natuur (en verder niets). Ik weet dat je nu al in een tweede tabblad de prijs van vliegtickets zit te checken, maar wacht nog even. Ik hoop je écht te kunnen overtuigen door mijn tips.


5 redenen om nú je ticket naar La Palma te boeken

 1. Het eiland is zó magisch mooi, je weet niet wat je ziet. F*ck verre bestemmingen, het mooiste eiland ligt hier heel dichtbij. Serieus, die combinatie van de wijdse oceaan, de overweldigende natuur, het klimaat en de duizenden sterren die je ‘s nachts ziet…
 2. Het weer is vrijwel het gehele jaar goed. Vooral tussen juli – november. Ik was er van eind december tot begin januari en het was overwegend zonnig en 22 graden. De tweede keer was ik er in november en had ik af en toe wat regen, maar alsnog was het 22-25 graden. ‘s Avonds en ‘s nachts kan het redelijk afkoelen. Daarnaast waait het hier veel minder hard dan op bijvoorbeeld Fuerteventura.
 3. Je vliegt er in slechts 4,5 tot 5 uur naartoe, gewoon direct. En als je de prijzen in de gaten houdt, kun je een retour op te kop tikken voor € 200.
 4. Het toerisme is laag en veel dorpjes zijn super rustig. Kortom; er zijn dagen dat je slechts een handvol mensen tegenkomt. 
 5. Het eten is heerlijk. Denk aan: tapas, vis, salmarejo (koude tomatensoep), pimientos de padron en mojo (saus van rode of groene pepers, heerlijk bij de papas arrugadas, de kleine aardappels die je vindt op dit eiland). Op La Palma kom je veel avocadobomen en bananenplantages tegen. Ook staan er veel amandelbomen. Hóe heerlijk is dat? Lokaal eten wordt zo wel heel lekker. Daarnaast zijn er 18 wijngaarden op La Palma, waar goede wijnen worden geproduceerd. 

5x goed om te weten over La Palma

 1. La Palma is ongeveer twee keer zo groot als Texel. Te overzien dus. Echter, doordat het zo bergachtig is, is een stuk weg zelden lang recht. Van de oost- naar de westkant pak je zo even 250 bochten mee. Gelukkig zijn de wegen goed en rijdt iedereen over het algemeen rustig en netjes. Zelf heb ik geen auto gehuurd (al is dat handig en betaalbaar), maar alles met bus en taxi gedaan. Dat is prima te doen. Via Google Maps plande ik de busroutes en de tijden die Google aangaf klopten meestal wel. Maar ook deze timetable van de busmaatschappij is handig om bij de hand te houden. Ben je ook van plan om met de bus te reizen? Zorg er dan voor dat je kleingeld bij je hebt (je koopt je ticket bij de chauffeur, max. € 2,60 per rit). In de bus of bij een busstation kun je ook een soort OV-chipkaart (Bono card) voor € 1 kopen waar je telkens € 10 tot € 30 opzet (dit kun je doen bij de buschauffeur). Met die buskaart reis je met 20% korting. Voor een taxi betaal je gemiddeld een euro per minuut. Nog een tip voor als je met de bus reist (en dus geen auto hebt): dubbelcheck van te voren waar jouw verblijf precies ligt. Vraag bijvoorbeeld aan de verhuurder of het dichtbij een bushalte en bijvoorbeeld supermarkt ligt. 
 2. Heel fijn: La Palma is gewoon Spaans, en dus Europees, en dus: de euro! En: je kunt gewoon lekker internetten vanuit je bundel (maar mijn tip is: zet je telefoon lekker op flight mode – internetten kun je weer doen als je thuis bent). Overigens een tip: zorg ervoor dat je cash bij je hebt, want je kunt niet overal pinnen en zeker in kleine dorpjes is niet altijd een pinautomaat te vinden.
 3. Doordat La Palma van Noord naar Zuid vooral over het midden hoog gebergte bevat, blijft slecht weer vaak in het Oosten hangen. Slimmer is het dus om te verblijven aan de West-kant van het eiland. Tijdens mijn eerste keer op La Palma verbleef de eerste week in Puntagorda, een klein dorpje in het Noord-Westen. Die regio is echt niemandsland, en heeft de mooiste natuur. Erg rustig dus. De tweede week ben ik in El Paso geweest, wat precies in het midden ligt van het eiland. Dat is wat levendiger (zeker omdat de grootste stad Los Llanos daar dichtbij ligt). En handig qua startpunt om het eiland te verkennen of wandelroutes te lopen. De tweede keer ben ik in Puerto Naos geweest, wat een lekker strandje heeft, maar verder iets te toeristisch naar mijn smaak is. Ook ben ik in Fuencaliente verbleven, helemaal in het Zuiden, wat één van mijn favoriete dorpjes is. Lekker rustig, prachtige omgeving en de plek waar de wijnen van La Palma geproduceerd worden. Tot slot ben ik in Barlovento geweest, in het Noord-Oosten. De Noordzijde van het eiland blijft mijn favoriet. Iets minder weer en wat kouder, maar oh zo groen en mooi. En ontzettend rustig. Moet je van houden natuurlijk.
 4. De Palmeros (inwoners van La Palma) spreken bijna geen Engels. Even je basis Spaans opkrikken is dus wel een aanrader. Overigens zijn ze erg aardig en geduldig, dus je komt er sowieso wel uit.
 5. Op dit eiland is zo weinig luchtvervuiling én een verbod op groot licht, dat de sterrenhemel zich van de beste kant laat zien. Dat de sterrenhemel op La Palma tot de mooisten van de wereld behoort, werd door UNESCO wel bevestigd. UNESCO heeft de sterrenhemel op La Palma namelijk benoemd als de allereerste officiële ‘starlight reserve’. Wees voorbereid op urenlang staren naar de prachtige sterrenhemel.

 


5x lekker eten op La Palma

 1. Restaurante Parrillada Pino de La Virgen – Puntagorda
  In Puntagorda heb je de keuze uit slechts 3 restaurants / bars, waarvan dit er één is. Heerlijke tapas, zoals boquerones en inktvissalade. Goede huiswijn ook. En ontzettend betaalbaar, meestal was ik slechts € 5 kwijt voor een paar tapas en een wijntje. 
  Google Maps: https://goo.gl/maps/1CtyNej4znR2
 2. Pizza Puntagorda
  Goede pizza kun je over de hele wereld krijgen. Hier maken ze er wel iets heel speciaals van. Dit zijn goede bodems met originele toppings, zoals zalm & avocado. Maar ook bijvoorbeeld gewoon tonijn. Heerlijk na een dag intensief hiken. 
  Google Maps: https://goo.gl/maps/9BZaMcHRfTQ2
 3. Taberna El Mayoral – El Paso
  Dit is zo’n tapasbar waarvan je hoopt dat je er eentje tegenkomt. Met druk pratende Spaanse mannetjes aan de bar, die onder het genot van een koud biertje en bordjes met de lekkerste hapjes, een hoop lol hebben. Deze tapasbar vind je niet terug op Google Maps, maar ligt tegenover dit restaurant dat wel op Google Maps staat: https://goo.gl/maps/jJhXvs5FdX32 (let op: de Google Maps link, die linkt naar Tasca Barbanera – is juist géén aanrader).
 4. La Vitamina – Los Llanos
  Als je even toe bent aan iets gezonds, dan ga je naar La Vitamina. Je komt hier echt zo voldaan weer naar buiten. Echt heerlijke salades, vooral de dressings die erbij komen zijn super smaakvol. En dan maken ze ook nog eens goddelijke verse sapjes. Echt naartoe gaan! La Vitamina is geopend voor lunch en diner. Google Maps: https://goo.gl/maps/9nKUSHELcqsSkhdz6 
 5. La Casa Del Volcán – Fuencaliente
  Dit is denk ik het beste restaurant waar ik gegeten heb op La Palma. Ze schenken hier uitsluitend wijnen afkomstig van La Palma en de kaart bestaat voornamelijk uit Palmeze gerechten. Zo at ik konijn (van het eiland) met mojo rojo (een rode ietwat pittige saus met amandelen). Alles was subliem op smaak en de adviezen voor de wijnen waren perfect. Echt een aanrader (sowieso, om Fuencaliente te bezoeken).
  Google Maps: https://goo.gl/maps/dQVZgXnZFb82

Verder zijn El Canal in Los Sauces ook goed (neem hier de salmarejo!) en de Cervecería Isla Verde in El Jesús waar ze hun eigen bier brouwen en dit serveren met lekkere tapas.


De 5 mooiste wandelingen (hikes) op La Palma

La Palma is door haar mooie natuur en klimaat een genot om over te wandelen en te hiken. Er is een groot en dicht net aan wandelpaden volgens het internationale systeem van GR-paden. De main reason dat toeristen het eiland bezoeken, is dan ook om te wandelen en te hiken. Alle routes zijn plaatselijk heel goed aangegeven. Zowel online als op wandelkaarten, in boekjes en plaatselijk vind je er veel informatie over. Als je van plan bent veel te gaan wandelen, dan raad ik je aan om een wandelkaart zoals deze te kopen. 

En welke routes kies je dan? Op internet zijn tal van top 5 of top 10 lijstjes te vinden met wandelroutes. Zo ook hieronder :) Ik vond deze 5 routes echt onwijs mooi en fijn om te lopen. Uiteraard kun je met de wandelkaart ook zelf je routes uitkiezen. Ik geef je wel een paar tips mee:

 • Houd rekening met de hoogteverschillen op La Palma. Een goede wandelkaart geeft die hoogteverschillen aan. Een route kan kort lijken, maar lang duren doordat je flink moet klimmen en/of dalen.
 • Neem voldoende eten en water mee, want op veel routes kom je helemaal geen horeca of winkels tegen, omdat je echt midden in de natuur loopt. Ik had altijd een Plenny Shake bij me. Handig, want door dit poeder te mengen met water heb je in no time een voedzame maaltijd.
 • Ga je alleen (net als ik)? Bedenk je dan wel dat je waarschijnlijk bijna niemand tegen gaat komen tijdens je wandeling. Het is absoluut veilig op La Palma, maar denk na over wie je kunt inlichten als je in nood bent (gezien de afstand en hoogtes van sommige wandelingen).

 


Wandelroute SL-55 en GR 130 – Las Tricias & Buracas

tijd: 2,5 – 3 uur | circulaire route

Deze route start in Las Tricias (Noord-Westen van La Palma) bij het plein en de kerk – waar ook een infopunt zit. Er zijn parkeerplaatsen en een bushalte (Entrade El Molino). Vanaf hier volg je de groene route (SL-55) richting het Noorden. Na een kwartier kruis je met de rode route (GR 130) die je vanaf dan volgt naar Buracas. Het begin van de route ben je voornamelijk aan het dalen.

Na een kwartier kom je in de prachtige vallei terecht, die doet denken aan Lord of the Rings. De vele Dragon Trees hebben iets sprookjesachtigs. En in de verte zie je de oceaan.

Na ongeveer drie kwartier kom je een superschattig cafeetje tegen: Café Finca Aloë. Heerlijk om hier een stop te maken en te genieten van de gezonde gerechten en drankjes op de kaart. 

Hierna volg je de GR 130 door totdat je bij een splitsing komt waar je kunt kiezen tussen de GR 130 verder lopen naar Santo Domingo of dus terug naar Las Tricias. Je kiest voor die laatste, zodat je aan de terugweg begint. Vanaf hier ga je dus weer omhoog klimmen. Uiteindelijk kom je weer in Las Tricias terecht (het laatste stuk is hetzelfde gedeelte van de groene SL-55 route). 


Wandelroute PR 9.2 en GR 130 – La Zarza – Don Pedro

tijd: 4,5 – 5 uur | circulaire route

De route begint bij Parque Cultural La Zarza (Noorden van La Palma). Hier kun je gemakkelijk met de auto komen, er is voldoende parkeerplek. Of met de bus (lijn 100, halte La Zarza).

Je start met het volgen van PR 9.2 richting Don Pedro. PR 9.2 volg je totdat je kruist met GR 130 (in Don Pedro), die je vanaf dan volgt – de trappen af. Zodra je bij La Ladera bent, stap je weer over op de PR 9.2 (richting La Zarza).

Deze wandelroute laat zien hoe gevarieerd de natuur is op La Palma. Je start met een daling, door een soort oerwoud. Het is hier een stuk frisser, dus vergeet niet om een jas of vest mee te nemen. 

Na anderhalf uur en een lichte stijging wordt je plotseling getrakteerd op een prachtig wijds uitzicht over de oceaan. Hierna loop je een prachtig dal in, met steeds dat uitzicht op de oceaan. 

Daarna begint een flinke klim, deze stijging houdt de laatste 2 uur van de route aan. Dus zorg ervoor dat je een goede conditie hebt, of neem af en toe even pauze. En vergeet niet achterom te kijken om te genieten van het mooie uitzicht.

Tot slot loopt je nog door een mooi stuk bos.

Dit is een zeer rustige route, ik ben niemand tegengekomen onderweg. Ook kom je geen horeca of winkels en zelfs bijna geen huizen tegen. De perfecte wandeling dus om even helemaal tot rust te komen.


Wandelroute PR 11.2 – Puerto Puntagorda 

tijd: 2,5 uur | route van A naar B

Wauw. Deze route maakte mijn verblijf in Puntagorda nog een stuk specialer. Vanuit het huis waar ik verbleef kon ik in de verte de oceaan zien, maar daarnaartoe lopen is best een flinke wandeling. Toch heb ik het gedaan, en oh oh oh, wat was dat het waard!

Vanaf het centrum van Puntagorda (Noord-Westen van La Palma) volg je route PR 11.2 helemaal tot aan de oceaan.

Het is vooral een dalende route, wat wellicht makkelijk klinkt, maar sommige stukken zijn zo steil dat je goed grip moet hebben en gefocust moet blijven. 

Je loopt door felgroene natuur terwijl je steeds dichter bij de oceaan komt. Je ruikt en hoort de oceaan ook steeds beter. Vanaf de eerste stap heb je al zicht op de oceaan, en aan het einde kun je ‘m aanraken. 

Vlak voor het einde van de wandeling, kom je een kleine parkeerplaats tegen en een lange trap naar beneden. Het is het zeker waard om die trap naar beneden (en weer naar boven) te lopen, omdat je dan dicht bij de oceaan komt te staan.

Ik ben daarna teruggelift vanaf die parkeerplaats, omdat het me te heftig leek om weer terug naar boven te klimmen (daar doe je zo’n 3 tot 4 uur over). Er komen regelmatig mensen rijdend vanaf Puntagorda tot aan die trap, om dan alleen de trap te nemen en daarna weer terug te gaan. Het is slechts een kwartiertje rijden.


Wandelroute GR 131 – Ruta de los Volcanos

tijd: 6,5 – 8 uur | Route van A naar B
eventueel extra: 2 uur tot aan de vuurtoren in Fuencaliente
eventueel ook weer 2 uur terug tot het dorp Fuencaliente

Oké, als je maar één route mag kiezen, kies dan deze. Dit is de meest spectaculaire route die ik ooit gelopen heb. Hij is pittig en kost je hele dag. Maar deze route is zó mooi en uniek. 

Het startpunt is bij El Pilar op de Cumbre Vieja. Je kunt hier komen door bijvoorbeeld vanaf El Paso (in het midden van La Palma) de taxi te nemen naar El Pilar (15 minuten). Met de auto kan ook, maar die moet je dan later wel weer ophalen, dus met de taxi lijkt me een slimmer plan.

Vanaf El Pilar volg je de gehele route lang de GR 131 richting Fuencaliente (in het Zuiden). Je begint direct met een stevige stijging, die de eerste 2,5 – 3 uur aan blijft houden. Meteen pittig dus. Het eerste gedeelte loop je door een prachtig dennebos.

Zodra je het bos uitkomt, loop je over vulkanische grond verder omhoog. Het contrast van de zwarte grond, de felgroene bomen en de blauwe lucht levert mooie plaatjes op.

Na de klim van 2,5 – 3 uur sta je op een gegeven moment op bijna 1.900 meter hoogte en kun je het eiland aan alle kanten zien. Ook zie je bij helder weer de andere eilanden (Tenerife, La Gomera en El Hierro) liggen. Bijzonder gevoel geeft dat. 

De laatste paar uur wordt de daling ingezet, die op het laatste gedeelte best steil is. Blijf gefocust, ook al ben je moe van de eerste uren, want hier wil je niet onderuit gaan.

Tot slot arriveer je in Fuencaliente, een klein dorp helemaal ten Zuiden van La Palma. Je kunt eventueel nog de GR 131 helemaal aflopen tot aan de vuurtoren (+ 2 uur) en vanaf daar de bus of een taxi terugnemen. 

Ik ben na het lopen van deze route een nachtje in Fuencaliente gebleven, wat heerlijk was, omdat ik meteen even lekker kon douchen, eten en rusten na deze lange tocht.

Sowieso is Fuencaliente het waard om nog een dagje te blijven, omdat hier een groot deel van de wijn van La Palma wordt geproduceerd. Het wijnhuis Bodegas Teneguía is leuk om te bezoeken (en je kunt er de wijnen proeven). Het restaurant La Casa Del Volcán serveert niet alleen heerlijk eten, maar schenkt er ook bijpassende wijnen van La Palma bij. Tot slot vind je in dit zuidelijke dorp ook nog Bar Parada waar je de lekkerste amandelkoekjes kunt kopen.

Later ben ik nog eens terug gekomen om het laatste stuk van de GR 131 te lopen, tot aan de vuurtoren van Fuencaliente. Hier deed ik 2 uur over, het is vooral afdalen. Bij de vuurtoren zit een goed restaurant (geopend tot 18:00 uur): Restaurante Temático El Jardín de la Sal. Je kunt vanaf hier een bus of taxi terugnemen naar het dorp van Fuencaliente. Of teruglopen, wat ik heb gedaan terwijl tijdens het laatste half uur lopen de zon onderging. Prach-tig. Teruglopen doe je in ongeveer 2 uur (flink klimmen). 


Wandelroute GR 130 – Franceses – Barlovento – Los Sauces

tijd: 3,5 uur | Route van A naar B
eventueel extra: 1,5 tot 2 uur als je nog doorloopt naar Los Sauces

Ik ben serieus verliefd op het noorden van La Palma. Het is hier zó groen. En als je daar dan staat en uitkijkt op de blauwe oceaan… Heel eerlijk: bij mij stromen de tranen dan over m’n wangen, omdat de natuur mij zo raakt. 

Deze wandelroute maakt een hoop in je los, bij mij in elk geval wel. Ik ben begonnen in Franceses (hier om precies te zijn), waar je gemakkelijk kunt komen met de bus (lijn 100) of je laat je hier droppen door een taxi. Vanaf hier is het 3,5 uur lang afdalen en af en toe klimmen richting Barlovento. Je blijft constant dichtbij de kust. Verder kom je niemand tegen. 

Zo groen, weelderig, sprookjesachtig. Als je aankomt in Barlovento kun je de GR 130 nog 1,5 – 2 uur blijven volgen tot je in Los Sauces komt, het volgende dorp. Dat stuk is ook een aanrader. Het is vooral afdalen, met een kort stuk klimmen. Sommige uitzichten zijn echt adembenemend hier. 

Zowel in Barlovento als Los Sauces vind je bushaltes, taxi standplaatsen, supermarkten en restaurants/bars.


Overige wandelroutes op La Palma

Er zijn nog veel meer mooie wandelroutes op La Palma, zoals:

 • PR 14.1 – Las Manchas – San Juan vulkaan
  tijd: 3 uur | circulaire route
  Deze route begint met een pittige klim van ongeveer een uur. Maar daarna kom je uit bij één van de recenst uitgebarste vulkanen (1949). Prachtig om over de zwarte vulkanische grond (de lavastromen) te lopen, waar langzamerhand weer felgroene bomen uit oprijzen. De route begint in Las Manchas (Westen), aan de weg, vlakbij het restaurant Bodegon Tamanca. Ik heb deze route andersom gelopen dan hoe de route standaard wordt aangegeven. Ik raad aan om ‘m dus rechtsom (tegen de klok in) te lopen.
 • PR 12.2 – Tijarafe
  tijd: 3,5 uur | circulaire route
  Je begint en eindigt in Tijarafe (hier kun je zowel je auto parkeren, als met de bus of taxi komen). Je begint meteen met afdalen richting de kust. Na ruim anderhalf uur lijkt het alsof je in de hemel belandt: hier ligt namelijk een supermooi baaitje met een paar kleine (vrijwel onbewoonde) huisjes, waar je kunt zwemmen. Echt oogverblindend mooi. En rustig. Daarna klim en daal je weer af naar een strandje (met rotsen). Ook prachtig. Tenslotte klim je weer helemaal naar boven (1.5 uur ongeveer) tot je weer in Tijarafe aankomt. 

 

Externe links die het bekijken waard zijn:

 

Heb je tips of vragen over La Palma? Plaats hieronder een bericht!